RADNICI NEZADOVOLJNI: Livnica neće startati 1.septembra, nude se otpremnine

Još 14 dana ostalo je do 1. septembra kada je prema planu ‘Kriznog štaba’ mostarskog Aluminija trebala ponovno startati s radom Ljevaonica.

Međutim, gotovo sigurno je da će se taj rok morati pomjeriti prema naprijed jer novac, tih dvadesetak miliona maraka koji su nužni za novi start, nije osiguran.

Nakon posljednjeg sastanka Kriznog štaba kojem su prisustvovali i predstavnici sindikata rečeno je da će se za finansijsku inekciju morati čekati potez investitora, a ‘Kinezi’ koji trenutno pregovaraju s Vladom FBiH i uzimaju podatke od čelnih ljudi ugašene mostarske kompanije će prije bilo kakvog finansijskog poteza uraditi dubinski analizu firme, za što će im uz svu dobru volju trebati oko dva mjeseca. Tek nakon toga će se znati jesu li ‘Kinezi’ unutra ili ne, navodi Dnevni list.

Dakle, jednostavnom računicom jasno se da zaključiti kako je 1. septembar nemoguće ispoštovati. Osim ukoliko se startni kapital ne ‘namakne’ s neke druge adrese, a to je nerealno očekivati.

Otpremnine

Pokretanje Livnice označeno je u planu revitalizacije kao ‘Faza 1’, a predviđeno je da se u njoj na radno mjesto vrati oko 350 radnika. Ostatak radnika će biti definisani kao tehnološki višak kroz model penzija i otpremnina, te je potrebno stvoriti uslove za njihovo zbrinjavanje.

– Sama implementacija prve faze će se definisati kroz radne aktivnosti za 350 radnika. Kroz proces implementacije finansijske konsolidacije pokušaće se stvoriti preduslovi za pokretanje ostalih pogona, isključivo kroz održiv model poslovanja. Uprava Društva takođe potvrđuje kako se intenzivno radi na uvezivanje staža za sve radnike, za što postoje i konkretni modeli rješavanja, poručeno je nakon posljednjeg sastanka Kriznog štaba.

Otpremnine radnicima koji budu višak u prvoj fazi zasada su pod znakom pitanja. Federalna Vlada nije baš pretjerano zainteresovana da izdvoji novac za tu stavku, a radi se o iznosu oko 4,5 miliona maraka. Jedna od opcija koja će se vjerovatno ‘aktivirati’ u slučaju da Vlada ne promijeni stav jeste da se otpremnine namire prodajom zaliha glinice. No, to bi značilo da će eventualno pokretanje Elektrolize biti otežano.

Administracija i radnici

Juče je održan sastanak Uprave i Nadzornog odbora kojem su prisustvovali i predstavnici sindikata, a nakon čega je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine Sindikata izrazio nezadovoljstvo predviđenom sistematizacijom radnih mjesta. Prema Bevandinim riječima više radnika u neproizvodnom sektoru, pratećim službama i administraciji, nego radnika proizvodnje biće vraćeno na posao u mostarskom Aluminiju.

Kako navodi Bevanda, u administraciji će raditi 235 radnika, dok će njih 122 biti ponovno zaposleno u proizvodnji, iako je po prvom prijedlogu sistematizacije predviđeno 106 radnika. Sindikati koji su na sastanku Nadzornog odbora Aluminija učestvovali samo kao promatrači uložili su prigovor da postupak sistematizacije.

”Uložili smo prigovor na sistematizaciju. Ne možemo podržati, mada je to neka realnost, da radi 359 ljudi, 458 dobiju otkaz i pravo na otpremninu, jer smatramo da su uprave ovdje mogle puno više uraditi”, rekao je Bevanda, koji je najavio da će se u četvrtak vjerovatno održati Skupština Sindikata na kojoj će biti riječi o budućim potezima radnika. J

Klepić: Otpremnine od 1. septembra do 31. decembra

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić rekao je juče da u prvoj fazi nije moguć povratak više radnika u proizvodne pogone.

”Mi smo mišljenja, u skladu s planom restrukturisanja, da nije moguće da naložimo upravi da poveća broj zaposlenih, jer oni u svojim izračunima ne mogu ukalkulirati više prihoda nego što imaju troškova, tako da taj dio nismo mogli naložiti”, rekao je.

Planom sistematizacije radnih mjesta u Aluminiju, predviđen je povratak 122 radnika u proizvodnji, dok je u administraciji 235 radnika. Klepić ističe kako plan sistematizacije nije loše urađen, nego su samo potrebne dodatne analize.

”Naložili su Upravi da se ponovno analiza potreba za administrativnim radnim mjestima kao i potreba za dodatnim radnim mjesta u proizvodnji”, rekao je.

Nesrazmjer između administracije i proizvodnje, tvrdi Klepić, uočili su i neki članovi Nadzornog odbora, a riječ je o većem broju rukovodećih pozicija.

Klepić navodi kako bi otpremnine svim radnicima trebale biti isplaćene do kraja godine.

”Naloženo je Upravi društva, od strane Nadzornog odbora, da ono što je predvidjela u planu restrukture pojača, tj. da dodatno napravi još jedan plan isplate otpremnina, gdje bi sve otpremnine bile isplaćene, recimo, od 1.9. do 31.12.”, rekao je medijima.

Tvrdi kako se radi na pronalasku strateškog partnera, budući da ima više potencijalnih investitora te su u toku pregovori Uprave i Vlade FBiH. Takođe, tvrdi Klepić, dogovoren je nastavak konsultacija sa Sindikatom, budući da i sindikati moraju dati zeleno svjetlo za plan restrukturisanja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password