Putin upozorio na kraj svjetske dominacije SAD-a „zbog nagomilanih grešaka”

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je juče na kraj “svjetske dominacije Sjedinjenih Država zbog nagomilanih grešaka”.
– Carstva često misle da mogu činiti male greške jer su toliko moćna. Ali kad broj tih grešaka stalno raste, on dosegne nivo koji je neodrživ. Zemlja može dobiti osjećaj nekažnjivosti za sve što uradi. To je posljedica monopola unipolarnog sveta. Srećom, taj monopol nestaje. Skoro je gotov – rekao je Putin na međunarodnom forumu Valdaj u Sočiju.

On se takođe pohvalio ruskim “hipersoničnim” oružanim sistemom, navodeći da će biti najbolji u svijetu za nekoliko mjeseci. Takav sistem omogućio bi brzinu kretanja projektila bar pet puta veću od brzine zvuka, ili oko 1,6 kilometara u sekundi. SAD trenutno nemaju zaštitu od takvog sistema, ukazuje CNBC.

Putin je istakao da će rusko nuklearno oružje biti upotrebljeno samo kao odmazda protiv udara neprijatelja.

– Mi nemamo koncept preventivnog udara. Agresor će morati da shvati da je odmazda neizbježna, da će biti uništen i da ćemo mi, kao žrtve agresije, kao mučenici, otići u raj – dodao je Putin.

Ruski predsjednik je odbacio navode da se kvare odnosi sa Zapadom, te naveo da Rusija jača prijateljstvo sa Azijom i Bliskim istokom. On je dodao da američki predsjednik Donald Tramp nastavlja da poboljšava odnose s Rusijom.

– Bolje je razgovarati nego biti poput pasa i mačaka i stalno se boriti među sobom – rekao je Putin, prenio je “Hafington post”.

On je takođe ukazao da je Amerika delimično odgovorna za nestanak novinara Džamala Kašogija, jer je on živio u SAD. Kašogi je posljednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Putin je dodao da trenutno nema razloga da “našteti” odnosima Rusije i Saudijske Arabije, prenosi Blic.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password