Prvi slučaj groznice zapadnog Nila u RS

Kod jednog pacijenta iz Dervente utvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila i prema zvaničnoj definiciji slučaja, registruje se kao „vjerovatan slučaj“ groznice zapadnog Nila, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

„To je prvi prijavljen pacijent  u RS koji je obolio od groznice zapadnog Nila i pacijent je nakon provedene odgovarajuće terapije oporavljen i otpušten kući. Radi se o starijoj muškoj osobi sa područja Dervente koji je bio hospitalizovan na Univerzitetkom kliničkom centru RS sa simptomima akutnog meningoencefalitisa“, kazali su iz Insitiuta.

Dodaju da prate  trenutnu epidemiološku situaciju u RS tako i u Srbiji i regionu.

Simptomi

Simptomi nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca (period inkubacije). Približno 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome.

Oko 20odsto zaraženih osoba ima blaže simptome kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osipa po tijelu. Simptomi traju kratko (4-7 dana).

Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis) javlja se kod manje od 1 odsto inficiranih.

Nema specifične terapije kao ni vakcine protiv groznice zapadnog Nila. U slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi, terapija nije potrebna ili je simptomatska (analgetici, antipiretici). U slučaju teže kliničke slike, oboljeli se hospitalizuju uz primjenu intenzivirane suportivne terapije.

Sumnja na groznicu zapadnog Nila se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i pozitivne epidemiološke anamneze (boravak u području ili izloženost komarcima u oblastima gdje je bolest endemična kod ptica, podatak o mogućnosti vertikalne transmisije, transfuzija krvi, transplantati).

Mjere prevencije

Najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je spriječiti ubod komarca.

Prilikom boravka u prirodi, koristiti repelente/insekticide na otkrivenim dijelovima tijela.

Nositi odjeću koja pokriva noge i ruke.

Ne izlagati se komarcima u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti – u sumrak i u zoru.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password