PROTESTI U SARAJEVU Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju poručili da NEMAJU VREMENA ZA ČEKANJE

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su se ponovo ispred zgrade Vlade KS, jer kako navode, nisu zadovoljni odgovorima koje su dobili na njiihove zahtjeve od prošle sedmice.

Odgovore smatraju pustim obećanjima, jer kako kažu njihova djeca nemaju vremena za čekanje.

Suština odgovora se svodi “biće”, nema rokova, izuzev projekcija, konkretno za dnevne centre. Ono što je loše je obrazloženje, jer rako navode da će vlada sklapati ugovore sa onima koji imaju resurse. To vam u prevodu znači da mi sami trebamo obezbijediti infrastrukturu, pa će vlada sufinansirati boravak djeteta u tom dnevnom centru – smatra Aida Hrnjić, majka djeteta iz autističnog spektra.

Roditelji i djeca s poteškoćama su zgurani u ćošak. Ne možemo živjeti od obećanja, poručuje Edin Herić, otac troipogodišnjeg dječaka.– Djeca do pete godine najviše napreduju. Mom djetetu je tri i po godine, većina tih planova će se realizovati po njihovom planu za godinu i po, dvije, moje dijete znači neće dočekati te planove u tom najbitnijem periodu. Potrebna su nam jako hitna rješenja – kaže Herić.

Iz Vlade KS traže više vremena. Poručuju kako problem koji je 20 godina stavljan pod tepih ne može se riješiti u sedmici dana. Ističu kako roditelji djece s poteškoćama u razvoju imaju punu podršku trenutne vlade KS, da su spremni na razgovore i dalju saradnju. Kako ističu već su krenuli u realizaciju zahtjeva roditelja. Ministarka zdravstva KS već je uputila zahtjev za formiranje mobilnih medicinskih timova, kao i inicijativu za zapošljavanje logopeda u Domovima zdravlja, istakao je premijer KS Edin Forto, piše N1.

– Tražili su 20 logopeda, ministarka zdravstva je uputila u Dom zdravlja odobrenje i zahtjev da se raspiše konkurs za 20 logopeda, tražili su dva neuropsihijatra, dobiće to. Kada budemo imali tačan registar sa svim dijagnozama koje prate ovu djecu onda ćemo imati tačne mjere na šta neko ima pravo. To je ono što je falilo u ovom sistemu – izjavio je premijer Forto.

Vlada KS, tačnije Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, već je krenulo sa izradom Registra osoba sa invaliditetom koji je neophodan za efikasno uspostavljanje sistema zaštite. Na osnovu Registra biće uspostavljena mreža dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju. U vladi očekuju da će centri početi sa radom 2020. godine, a izradu registra do kraja ove godine.

Roditelji traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja te finansiraju u punom kapacitetu. Traže i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom, izmjenu obrazovnih normi i standarda, kao i osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password