PROTEST GRAĐANA JUŽNIH MOSTARSKIH NASELJA

Mještani južnih mostarskih naselja najvili su mirni protestni skup u petak 23. avgusta u 10 časova u naselju Kosor zbog protivljenja izgradnji autoputa kroz najplodnije tlo u dolini Neretve.

“Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug – tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava“, navode iz Udruženja Srba povratnika koje takođe učestvuje u protestima.

Oni zahtjevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi autoputa Koridor Vc kroz južni dio Mostara.

“Udruženje Srba povratnika, poduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji sa domaćim advokatima i pravnom pomoći namjenjenoj povratnicima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okoličavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima“, poručuju povratnici.

Podsjeća se da prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

“Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organizuju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici“, zaključuju iz Udruženja.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password