PROSLAVA 800 GODINA SPC U AMERICI: Vladika Maksim goste pozdravio pjesmom (video)

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve održana je prethodnog vikenda u Los Anđelesu u organizaciji Eparhije zapadnoameričke.

Domaćin je bio vladika zapadnoamerički Maksim koji je ovaj značajan jubilej organizovao na veličanstven način.

Tokom dvodnevne proslave služene su dvije arhijerejske liturgije u kojima su uz veliki broj srpskih episkopa učestvovali i predstavnici sestrinskih  pravoslavnih crkava.

Uz arhijerejske liturgije i zvanični program organizovana je i trpeza ljubavi gdje je vladika Maksim svoje goste uz srdačnu dobrodošlicu počastio i pjesmom.

Uz pratnju učenika Prizrenske bogoslovije otpjevao je rusku duhovnu pjesmu ‘Dvanaest razbojnika’ i oduševio prisutne goste.

Pogledajte video:

Proslava obilježavanja 800 godina aufokefalnosti SPC je završena svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save u San Gabrijelu, koju je predvodio arhiepsikop Amerike Elpidofor (Vaseljenska patrijaršija). Arhiepiskopu Elpidoforu sasluživao je mitropolit Јosif iz Antiohijske patrijaršije, zajedno sa mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije i zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Svetoj liturgiji je molitveno prisustvovao i arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Hram je bio ispunjen vjernim narodom, a na svetoj liturgiji su svojim glasovima pojali učenici Prizrenske bogoslovije.

U svom obraćanju prisutnim arhijerejima i vjernom narodu, arhiepiskop Elpidofor je saopštio odluku patrijarha Vartolomeja – da Vaseljenska patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obilježi osam vijekova od trenutka kada je Srpskoj crkvi dodijelila autokefalnost, te da će njegova svetost na proslavu pozvati patrijarha srpskog sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Dan ranije u Crkvi Svetog Save u San Gabrijelu (Los Anđeles) svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je mitropolit Josif iz Antiohijske patrijaršije uz sasluženje 16 episkopa iz Srpske pravoslavne crkve, ali i sestrinskih pravoslavnih Crkava.

Tokom ovog liturgijskog sabranja zajedno su sasluživali i pričestili se episkopi Grčke i Ruske pravoslavne crkve mitropolit Sava iz Grčke američke arhiepiskopije koja je pod Vaseljenskom patrijaršijom i arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Pored pomenutih episkopa, na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, sasluživala su i arhijereji iz ostalih pomesnih pravoslavnih crkava mitropolit Nikolaj iz Rumunske pravoslavne crkve u Americi, arhiepiskop Bendžamin iz Američke pravoslavne crkve i episkop Danijel iz Američke pravoslavne crkve.