Propali pregovori o spajanju „Renoa“ i „Fijata“

„Fijat Krajsler“ optužio je francusku vladu za neuspjeh dogovora o spajanju dvije grupacije koja bi bila treći najveći proizvođač automobila na svijetu.

Italijansko-američka kompanija povukla je ponudu za spajanje sa francuskom firmom navodeći kao razlog neodlučnost „Renoovog“ borda i politiku francuske vlade.

Fijat

Vlada Francuske je najveći akcionar u „Renou“ sa 15 odsto kapitala, približno toliko ima i japanski „Nisan“, dok „Reno“ ima 43,4 odsto akcija „Nisana“.

Predstavnici vlade tražili su od japanske kompanije podršku za spajanje sa „Fijatom“, ali je „Nisan“ bio uzdržan te je francuska vlada tražila još vremena za pregovore.

Takođe, vlada je tražila garancije da neće biti otpuštanja i da će „Renoovim“ akcionarima, uključujući i državu, biti isplaćene dividende, kažu upućeni u pregovore.

„Fijat“ je ocijenio da u Francuskoj trenutno nema političkih uslova za ovakvu poslovnu odluku i povukao je svoju ponudu od 35 milijardi dolara.

Kao glavni motiv za spajanje dvije kompanije navodi se potreba da se zajedničkim snagama odgovori na izazove koje postavlja tehnološka revolucija i konkurenti poput Teske i Amazona, kao i promjene u zakonima širom sveta koje rešavaju pitanja električnih i automobila vez vozača.

„Fijat“ je u saopštenju posle objave o propasti pregovora najavio da će nastaviti da „sprovodi sopstvenu nezavisnu politiku“.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password