Probijeno 10,5 kilometara najvažnijeg dovodnog tunela za HE “Dabar”

Susretom radnika i mehanizacije izvođača radova Integral inženjeringa sa dvije napadne tačke, okončan je veliki poduhvat probijanja dovodnog tunela za buduću hidroelektranu Dabar, od Zovog Dola do Vodostana dužine osam kilometara. Ovo je najzahtjevniji dio projekta koji predviđa prebacivanje voda iz Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Dosadašnji radovi na probijanju tunela koštali su oko 120 miliona maraka, a čitav projekat vrijedan je preko 600 miliona maraka.

Radovi na iskopu dovodnog tunela za HE “Dabar” u hidrotehničkom sistemu Gornji horizonti nisu prekidani nijednog dana tokom pandemije korona virusa. Probijeno je 10.500 metara tunela.

Vršilac dužnosti direktora HE “Dabar” Željko Zubac kaže da predstoji izrada betonske obloge na već završenoj dionici, nastavak iskopa tunela prema ulaznoj građevini u dužini od 1.700 metara i izgradnja preostalih objekata za HE „Dabar“

– Ovo je veliki uspjeh za investitore i izvođače, jer će sve vode Gornjih horizonata biti prevedene kroz ovaj tunel – rekao je Zubac naglašavajući da ovaj kapitalni objekat finansijski nosi 20 % ukupne vrijednosti projekta.

Zubac je potvrdio da su u toku aktivnosti na obezbjeđenju novca za završetak preostalih objekata HE “Dabar”, uz obezbjeđenje adekvatnih garancija Vlade Republike Srpske i “Elektroprivrede Republike Srpske”.

On je napomenuo da je sa kineskom kompanijom već potpisan ugovor o izgradnji preostalih objekata HE “Dabar”, po principu ključ u ruke.

Operativni rukovodilac na tunelu Nenad Klačar smatra da je ovo izuzetan podvig rađen u složenim geološkim uslovima. Prema njegovim riječima, sada slijedi priprema za finalnu oblogu tunela koja će prihvatiti vodu iz akumulacije i sprovesti je do HE „Dabar“.

Građevinski inženjer Milan Kovačević kaže da su radovi izvedeni u skladu sa tehničkim propisima.

– Pratili smo projektnu dokumentaciju, s tim da nije bilo moguće predvidjeti neke uticaje vode u tunelu i geološku strukturu terena, ali je sve završeno u najboljem redu – istakao je Kovačević.

Vojislav Žerajić dvije i po godine radi na probijanju tunela. Kaže da je lijep osjećaj nakon susreta radnika koji su radili iz dvije napadne tačke.

– Ekipa je složna, radili smo organizovano i niko nije povrijeđen – istakao je Žerajić.

Za pripremne radove, prisupne puteve, proces eksproprijacije i izgradnju tunela „Hidroelektrane na Trebišnjici“ su do sada uložile 120 miliona maraka vlastitih sredstava.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password