Pred delegatima više zakonskih prijedloga

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi na današnjoj sjednici razmatrati zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH ranije je većinom glasova utvrdilo prijedlog tog zakona, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH.

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka, za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, i uvodi se ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama Zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci, navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda trebalo da bi da, između ostalog, razmatra Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH. 

U prvom čitanju trebali bi se razmatrati: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je razmatranje više izvještaja, prijedloga zaključaka, delegatskih inicijativa te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma, ugovora i protokola.