PORODICE TERORISTA IZ SIRIJE BIĆE SMJEŠTENE U SALAKOVAC KOD MOSTARA

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je danas prilikom posjete Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac da će se ovaj centar najvjerovatnije koristiti za prihvat porodica boraca povratnika iz Sirije.

„Kod njihovog povratka Ministarstvo bezbjednosti pravi procijene i onda određuje prema njihovim zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje drugo da borave, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija“, izjavila je Borovčeva.

U Salakovcu se trenutno nalazi 180 osoba, od toga 162 migranata.

Borovčeva je navela da je Centar u Salakovcu jedna od najboljih institucija za prihvat migranata u BiH i može poslužiti kao dobar primjer drugima. “Oni imaju tri obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu, djeca su posebno animirana, od učenja jezika do neformalnog obrazovanja, a nastoji se omogućiti i nastavak njihova redovnog školovanja“, kazala je Borovčeva.

Ona je pozvala druge institucije te korisnike da slobodno mogu doći i koristiti usluge Centra u Salakovcu jer još ima dovoljno mjesta.

Odgovarajući na pitanje o uslovima smještaja migranata u BiH, posebno u centru Vučjak u Bihaću, ministarka je podsjetila kako je odlučeno da se taj centar izmjesti u prostor EMAUS-a u Doboju koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uslove.

Upravnik Centra Ahmet Sijamhodžić kaže da trenutno u Salakovcu borave 162 migranta i to 100 iz Iraka, 30 Irana, 16, Afganistana, 7 Sirije, 6 Pakistana i 3 Nepala, te da je od toga 83 djece. Predstavnici Vlade Švicarske, UNHCR-a i ministarka Borovac uručili su Centru donaciju – kombi vozilo u vrijednosti od 35.000  evra koje je nabavila Vlada Švicarske.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password