Politički i policijski ‘rat’ oko migranata

Prava drama odvijala se danas kada je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona pred Konjicom zaustavila pet autobusa iz Sarajevo sa oko 270 migranata koji su se trebali smjestiti u Izbjeglički kamp Salakovac sjeverno od Mostara i vratila ih na Ivan sedlo.

Specijalci HNK i Interventna policija bili su raspoređeni na više lokacija uz naredbu da migranti ne smiju proći prema Mostaru.

Gladni, žedni i umorni, vidno uznemireni čekali su od ujutro pa do 14 sati, kada su konačno propušteni prema Mostaru i stigli su u Izbjeglički kamp. Novinarima nije bio dopušten ulaz u kamp, ali je Alen Kajtaz, direktor Crvenog krsta Mostar rekao da im je data hrana i voda, da će biti popisani i potom smješteni.  Crveni krst pozvao je i Hitnu pomoć i ljekare iz Zavoda za javno zdravstvo, a osigurali su i šatore, jer nema dovoljno mjesta za sve migrante. Kada su migranti stigli Kamp u Salakovcu nije bio u potpunosti spreman za prijem, jer po Kajtazovim riječima u smještajnim kapacitetima nije bila puštena ni voda.

Cijela priča dobila je političku dimenziju, pa ispada da su u BiH i migranti postali žrtve političkih prepucavanja.

Nismo kontaktirani

Informacija da je policija zaustavila migrante proširila se munjevitom brzinom u cijeloj BiH, ali nije bilo potvrde po čijoj odluci su zaustavljeni. Niko nije htio preuzeti odgovornost za taj potez, pa su sve informacije upućivale na komesara Policije HNK Iliju Lasića, koji je inače po odluci suda nelegalno imenovan, pa navodno i ne dobija plaću.

Premijer Vlade HNK oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je naveo da se slanjem migranata u Mostar želi destabilizovati HNK, te  pozvao odgovorne institucije BiH da pitanje boravka migranata rješavaju na ustavan i zakonit način. “Vlada HNK i grad Mostar nisu  kontaktirani, niti konsultovani o mogućem dolasku većeg broja lica u izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u HNK“, navodi se u Hercegovom saopštenju.

“U tom kontekstu,  kantonalna tijela bezbjednosti, izvršavajući povjerene zadatke, dužna su da garantuju  bezbjednost  svih građana i poštivanje javnog reda i mira“, navodi se iz Vlade HNK.

Nakon Hercega reagovali su  pojedini bošnjački ministri iz Vlade navodeći kako Vlada nije donijela nikakvu odluku o zabrani i oštro osuđujući potez policije.

Državni udar

Među prvima je u javnost izašao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazavši da je na sceni, ni manje ni više, već državni udar i pozvao Tužilaštvo BiH i SIPA-u da uhapse komesara Policije HNK Iliju Lasića, koji je, tvrdi on, počinio teško krivično djelo.

“Ovo je tajna brutalna operacija i sa  silom. Ne bih me iznenadilo da politika stoji iza ovoga. Međutim mene to interesuje, mene interesuje da se ispoštuje ustavna nadležnost. Jučer je MUP-u HNK poslan dopis da dolaze migranti i ovo nije destabilizacija nijednog dijela BiH ako ljude smjestimo u objekat koji je određen od strane Vijeća ministara.  Šta ćemo s tim ljudima, hoćemo li s cijevima na njih.

Dole su da li u formalnim ili neformalnim krugovima donesene odluke da se izađe sa policijom i dugim cijevima. Tajno su to dogovorili i tajno proveli.  Niko neće uzimati pravdu u svoje ruke iako je uzeo ovaj komesar. Te bruke i sramote da državne policijske strukture goni kantonalna policija. Pozivam institucije da reaguju. Neka se usijane glave urazume i budu svjesni da moraju da poštuju institucije. Oni čija se glava toliko usijala biće podvrgnuti sankcijama“, poručio je Mektić.

On je naveo da 90 posto migranata nema dokumente, te da daju lažni identitet, ali tvrdi da među njima nema terorista.

Slučajno ili ne, odmah nakon Mektićevog obraćanja autobusi su krenuli prema Mostaru.

 

 Osporavanje odluka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da odluka komesara MUP-a HNŽ-a predstavlja eklatantan primjer suprotstavljanja nižeg nivoa vlasti odlukama Savjeta ministara BiH.

“To je protivzakonito i protivustavno te neće moći ostati na tome i zbog toga će se snositi sankcije“,  najavio je Izetbegović, dodajući da će u skladu s tim biti posla i za Tužilaštvo.

Predsjedavajući Savjeta  ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) nazvao je odluku MUP-a HNK pokušajem storniranja odluka državnih organa.

On je kazao da su odluke državnih organa precizne, dodajući i to da su pitanja ustavnih nadležnosti u oblasti migranata i azila vrlo jasno definirane i one pripadaju državi BiH.

Napomenuo je da je Centar u Salakovcu u nadležnosti države i najavio je da će biti upriličeni razgovori s predstavnicima svih nivoa vlasti u vezi sa situacijom s migrantima, ali, poručio je Zvizdić, neće se pregovarati ni sa entitetskim niti sa kantonalnim nivoima vlasti u vezi s onim što je ustavna i zakonska nadležnost države BiH.

 Destabilizacija

 

Predsjedništva  HDZ-a BiH HNK i HDZ-a  Mostar saopštili su u da je upućivanje ilegalnih imigranata iz Sarajeva u Readmisijski centar Salakovac u Mostaru učinjeno bez odluka Savjeta ministara BiH i bez prethodne saglasnosti i informiranja zvaničnih tijela Grada Mostara i HNK.

“Čin upućivanja migranata na to područje još je neprihvatljiviji jer je sasvim razvidno da bez odluke nadležnih državnih tijela, bez koordinacije i konzultacija s lokalnim i kantonalnim vlastima i njihove saglasnosti, takav dolazak ilegalnih imigranata pokazuje kako je riječ o samovoljnim odlukama neodgovornih pojedinaca iz Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba BiH i da je kao takav smišljeni scenarij za destabilizaciju ovog područja“, poručili su iz HDZ-a.

“Zbog ionako složenih političkih odnosa i svih mogućih negativnih implikacija koje se događaju u sredinama u kojima se nezakoniti migranti već nalaze, Grad Mostar i HNK ne žele biti područje u kojem bi se formirao imigrantski centar“, stoji u reagovanju i dodaje se da ulazak migranata u većini područja rezultira nemirom domaćeg stanovništva, povećanjem broja pljački domaćinstava i nasilnog useljavanja u prazne stambene objekte.

Građani u okolini Centra Salakovca bili su zabrinuti zbog dolaska migranta, ali isto tako saosjećaju s patnjom tih ljudi, jer je većina građana BiH prije 25 godina prošla kroz slične grozote.

Ipak, činjenica da su sarajevske vlasti, migrante hitno iz glavnog grada deporovale u Mostar uoči dolaska turskog predsjednika Redžepa Erdoğana, prilično je naljutila Mostarce.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password