Pogledajte kako će izgledati Duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog (video)

U okviru  naučnog skupa “Teologija u javnoj sferi” u petak je u Trebinju predstavljeno idejno rješenje Duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom smjetu Svetog Vasilija Ostroškog.

Izgradnju duhovnog cenra finansiraće zajednički Vada Srbije koja je već izdvojila 800.000 KM i Vlada Republike Srpske.

Iz Gradske uprave Trebinja potvrdili su da će u narednim danima  biti raspisan tender za izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima i istakli da je u srednjoročnom planu kapitalnih investicija predviđeno da ovaj projekat u potpunosti bude završen do 2022. godine.

Idejno rješenje uradila je firma “Kontura”, odakle su naveli da projekat ispunjava primarne ciljeve kao što su svakodnevno bogosluženje, misionarski rad, prijem hodočasnika, proslavljanje praznika.

Na prezentaciji je rečeno da se u projektu može izdvojiti nekoliko značajnih objekata.

To su kompleks objekata koji će se graditi uz Crkvu Svetog Vasilija, vidikovac koji se nalazi iznad crkve, parohijski dom koji, palionica za svijeće, pješačke staze i parking prostor.

Selo Mrkonjići nalazi se na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar, na tridesetom kilometru od Trebinja. U ovom selu se 28. decembra 1610. godine rodio Sveti Vasilije Ostroški, krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto tijelo u cijelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, evo već više od trista godine. Sveti Vasilije ima poseban značaj za svakog pravoslavnog vjernika u Hercegovini.

Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca, 12. maja 1998. godine u selu Mrkonjićima u Popovu polju osvećen je hram posvećen Svetom Vasiliju. Hram je podignut na temeljima rodne kuće i nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja. Na lijevoj strani puta nalazi se hram Sv. Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored hrama je groblje u kome počiva i Sveta Ana, majka Svetog Vasilija.

Pored crkve na mjestu svečeve rodne kuće i groba njegove majke, uz sami put u centru sela nalazi se kamen sa krstom i likom Svetog Vasilija, a predstavlja mjesto ukazanja iz 1939. godine, kada se svetac ukazao jednom seljaninu, te ga po predanju odveo u groblje i pokazao mu do tada nepoznati grob njegove majke Ane. Tek poslije tog događaja u groblju je označen grob svetiteljeve majke.

Mrkonjiće pohode brojni hodočasici, a izgradnjom duhovnog centra steće se uslovi za prijem većeg broja vjernika, te će oni koji žele tu moći i prenoćiti, kao što čine i u manastiru Ostrog.

Top Portal

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password