OD POČETKA GODINE OTKRIVENO 749 MIGRANATA VISOKOG RIZIKA

Pripadnici Granične policije BiH su od 1. januara do juče u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice BiH otkrili 749 državljana zemalja visokog migracionog rizika, što je znatno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.
Još 847 lica je spriječeno da uđe u BiH tako što su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Od 749 ilegalnih migranata, u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, a do 25. marta 277, dok je istovremeno, na samoj graničnoj liniji, od ilegalnog prelaska granice, a od 847 lica koja su odustala od pokušaja prelaska granice, u januaru je registrovano 125, februaru 309 i do 25. marta 413.

Iz Granične policije dodaju da zbog registrovanja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila.

Najnoviji primjer otkrivanja ilegalnih migranata u tovarnim prostorima zabilježen je sinoć, kada je u jednom od teretnih vagona otkriveno sedam lica bez identifikacionih dokumenata na željezničkom graničnom prelazu Zvornik, koja su izjavila da dolaze iz Bangladeša.

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina su u petak, 23. marta, u tri odvojena slučaja otkrili 13 migranata – četiri iz Pakistana, dva iz Nigerije i sedam Avganistana, na graničnim prelazima Rača i Popovi, na ulazu u BiH.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Iz Granične policije podsjećaju da ova organizacija kontinuirano preduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji, s ciljem nadziranja granice BiH.