POČELO OBILJEŽAVANJE MITROVDANA U NEVESINJU

U Nevesinju je danas pomenom poginulim borcima na Spomen kosturnici koji je služio umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije i posjetom Spomen sobi počelo obilježavanje Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, te sjećanja na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine kada je odbranjeno Nevesinje i Republika Srpska.

Opština Nevesinje ove godine dvodnevnim programom uz obilježavanje Mitrovdana, Dana opštine, obilježava i 800. godišnjicu  od spominjanja Nevesinja,  kao i 800. godišnjicu Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske.

Komandant divizione protivvazdušne odbrane Nevesinjske brigade Zoran Janjić kazao je da je Nevesinjska brigada opstala na strašnom mjestu, te da su mitrovdanske bitke iz  1992. i 1994. godine sigurno upisane zlatnim slovima u srpsku istoriju.

Komandant trećeg bataljona Nevesinjske brigade naveo je da oni koji su preživjeli imaju obavezu sjećati se poginulih saboraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Nakon pomena u opštini Nevesinje održan je okrugli sto „Mitrovdanske bitke Nevesinjske brigade ̶ simbol odbrane istočne Hercegovine i Republike Srpske“ na kome su učestvovali  umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, ratni komandanti, ratni ljekari, predstavnici Crvenog krsta, te tadašnje opštinske vlasti.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić u Gradskoj galeriji otvorio je izložbu fotografija „Opomena o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine“, te dodijelio osam posthumnih odlikovanja za poginule borce na hercegovačkom ratištu.

Potom je u Domu kulture „Nebojša Glogovac organizovan prijem za porodice poginulih boraca.

Program obilježavanja nastavlja se sutra svetom arhijerejskom liturgijom koju će u 9 časova u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

U 10:45 časova biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje kada će biti dodijeljena najveća opštinska priznanja zaslužnim pojedincima.

Kod Spomenika slobode u 11:30 časova biće održan parastos i polaganje vijenca. Program obilježavanja završava se svečanom akademijom koja će biti održana u 12:00 časova u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ na kojoj će besjedu održati predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili većinom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu. Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password