POČELA DISTRIBUCIJA PAKETA PODRŠKE NEVESINJSKIM PROIZVOĐAČIMA KROMPIRA

Nevesinjskim proizvođačima krompira danas je počela podjela „start ap“ paketa koji sadrže sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva.
Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz projekat unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, a dio sredstava izdvojila je i opština Nevesinje, dok projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predviđeno je da početna ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača finansira IFAD sa 40 odsto, opština 10 odsto i proizvođač 50 odsto.

Konsultant IFAD-a Bojan Grahovac pojasnio je da je riječ o bizni-planu „Proizvodnja povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru“.

„Paket je predviđen za površinu od 0,5 hektara i dobiće ga 79 proizvođača krompira“, rekao je Grahovac, dodajući da je biznis planom predviđena i podška za zasnivanje plasteničke proizvodnje i proizvodnje crvenog luka.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta je 221.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglasio je da je ovo još jedan u nizu projekata u kojima učestvuje i opština Nevesinje precizirajući da će za ovaj vid podrške poljoprivrednicima biti izdvojeno 22.000 KM budžetskih sredstava.

Poljoprivrednik Goran Papić ocijenio je da će ovi paketi biti značajna podrška proizvođačima.

„Dobijamo novo sjeme, proširujemo proizvodnju, a uštedjećemo i sredstva“, naglasio je Papić.

Poštujući mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i zaključke opštinskog Štaba, distribucija paketa biće vršena više dana kako bi se izbjegle gužve prilikom preuzimanja materijala.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password