GLAMOČ: Skupština Saveza srpskih udruženja danas o pitanjima za opstanak Srba u Federaciji

U Glamoču se danas održava izborna i izvještajna Skupština Saveza srpskih udruženja ”Zavičaj” na kojoj će učestvovati predstavnici udruženja iz Federacije, Republieke Srpske i Srbiej, a koja su vezana za mjesta na području sadašnje Federacije BiH, srpski načelnici iz FBiH, poslanici u kantonalnim Skupštinama i Parlamentu FBiH, predstavnici vlasti iz Republike Srpske i Srbije, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac izjavio je da će na današnjoj godišnjoj sjednici Skupštine biti razmatrana mnoga pitanja od čijeg rješavanja zavisi opstanak malobrojnih Srba u FBiH.

Pećanac je rekao Srni da će među glavnim temama biti ustavnopravni položaj Srba u FBiH i migrantska kriza.

– Još jednom ćemo ponoviti da nećemo dozvoliti formiranje migrantskih kampova na područjima opština sa većinskim srpskim stanovništvom jer bi to dodatno ugrozilo opstanak Srba – kaže Pećanac.

On kaže da će na Skupštini biti razmatrana i uloga i značaj Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u procesu održivog povratka Srba u FBiH, a da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove predstaviti analizu statusa nepokretne imovine u Federaciji.

– Bavićemo se i održivim povratkom u svjetlu projekata za zapošljavanje srpske populacije, smještajem i zbrinjavanjem starih i iznemoglih lica, programima razvoja, te kulturnim uzdizanjem Srba u FBiH. Jedna od tema biće i saradnja sa Srbijom, odnosno Odborom Skupštine Srbije za saradnju sa dijasporom – istakao je Pećanac.

Prema njegovim riječima, Savez srpskih udruženja “Zavičaj” okuplja 19 udruženja, a još najmanje deset iz Srpske, FBiH i Srbije najavilo je da će pristupiti toj asocijaciji.

Skupština Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” biće održana u Domu kulture u Glamoču sa početkom u 12.00 časova.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password