Patrijarh Irinej danas i sutra u Podgorici

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, gdje će prisustvovati hirotonisanju arhimandrita Metodija /Ostojića/ u vikarnog episkopa dioklijskog u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.
Svečani doček patrijarha Irineja predviđen je večeras u 18.30 časova ispred Sabornog hrama, gdje će potom biti večernja služba sa narečenjem, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Hirotonisanje arhimandrita Metodija u vikarnog episkopa dioklijskog biće obavljeno sutra u 8.00 časova za vrijeme liturgije, navodi se u saopštenju.

Na redovnom proljećnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 2018. godine, za vikarnog episkopa mitropolita crnogorsko-primorskog sa titulom – episkop dioklijski izabran je iguman Cetinjskog manastira arhimandrit Metodije /Ostojić/.

Rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije, te nižu muzičku školu, a potom usljed ratnih zbivanja sa porodicom, preselio se u Podgoricu.

Poslije gimnazije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici 2001. godine, da bi 2002. godine došao u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gdje je i zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije, po Svetom Metodiju Slovenskom.

U čin đakona rukopoložio ga je 2005. godine mitropolit Amfilohije na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku /odakle i potiče njegova porodica/.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru.

Iste 2013. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu „Vaspitni značaj monaštva“.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu „Zetski mitropolit Vavila /1494-1520/ i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi“.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Član je Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu tog univerziteta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password