PARLAMENT BiH TREBA DA RJEŠAVA PITANJE ELEKTRONSKOG GLASANJA

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da Parlamentarna skupština BiH treba da odgovori na pitanje da li hoće ili ne da uvede elektronsko glasanje i kako će, uopšte, regulisati izborni proces.
„Bilo je pokušaja da se elektronsko glasanje uvede u različitim zemljama, sa različitim uspjehom. Ovaj sistem je dosta zahtjevan i finansijski i u drugom smislu. Međutim, imajući u vidu nedostatak povjerenja u izborni proces u BiH možda bi elektronsko glasanje i bilo jedan od načina da se to povjerenje unaprijedi“, rekao je Vigemark novinarima.

Što se tiče EU, dodao je on, nakon izbora koji su održani 2014. godine OEBS je izašao sa nizom preporuka čije je provođenje zagovarala i Delegacija EU.

„Elektronsko glasanje nije dio tih preporuka, ali postoji cijeli niz drugih preporuka koje se tiču samog provođenja izbornog procesa, bilo da je riječ o prebrojavanju glasova na glasačkim mjestima, sastavu odbora na glasačkim mjestima i drugim važnim pitanjima“, napomenu je on.

Ono što bi primarno trebalo staviti u fokus napora, poručio je Vigemark, je provođenje presude u predmetu „LJubić“, ali ne treba zanemariti i ostale aspekte izbornog procesa.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da postoje različite tendencije da stranci, koji su involvirani u priču o naprasnoj izmjeni Izbornog zakona BiH, kontrolišu predstojeće izbore u BiH.

On je naveo da nema vremena da se nabavi nova oprema i opremi svako glasačko mjesto za elektronsko glasanje, od čega je, kako kaže, odustala i Amerika i nema ga niko u regionu, dok se BiH naprasno u to gura kako bi se sistem izbora mogao kontrolisati.

„Nikada se nije desilo da se u izbornoj godini mijenjaju pravila. Službenici OHR-a, američke i britanske ambasade uporno obilaze poslanike koji treba da glasaju za izmjene zakona i da naprave još jednu nemoguću situaciju jer znaju da neće dobiti očekivani rezultat. SNSD ima kapacitet da ostvari najbolji istorijski rezultat“, rekao je Dodik.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password