Pamerove izjave ruše sve diplomatske norme ponašanja

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio u pravu kada je uputio pismo ambasadoru Austrije u BiH Martinu Pameru sa primjedbama za nediplomatsko ponašanje o čemu najbolje govori i današnja reakcija austrijskog ambasadora.
„Ambasador Pamer u svom odgovoru pokušava da diskvalifikuje legitimno izabranog predsjednika zemlje u kojoj službuje kao ambasador i koja je primila njegov agreman. To je neprimjereno za ambasadora jedne visokocivilizovane zemlje kao što je Austrija, koja je još i članica Evropske unije“, istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da začuđuje da ambasador jedne zemlje, sa kojom BiH i Republika Srpska imaju odlične odnose, u obraćanju javnosti povodom pisma koje mu je uputio predsjednik Dodik, poziva investitore iz Austrije da ne investiraju u BiH, odnosno Republiku Srpsku.

„Posao svakog ambasadora, posebno ako dolazi iz zemlje Evropske unije, je da radi suprotno i da podstiče investitore iz svoje zemlje da ulažu u zemlju u kojoj službuju. Nakon ovakvih izjava ambasadora Pamera, koje ruše sve diplomatske norme ponašanja, lidere iz Evropske unije ne treba da čudi zašto je podrška evropskim integracijama u BiH na niskom nivou s obzriom na činjenicu da se ovako ponaša ambasador zemlje koja je članica Unije“, istakao je Košarac.

On je upitao Pamera da li u svom obraćanju predsjedniku Dodiku iznosi lični stav ili stav austrijske Vlade. „Mislim da je ovo pitanje sasvim na mjestu“, rekao je Košarac, dodavši da čisto sumnja da je to stav austrijske vlade.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password