Ovo niste znali o ministrima Vlade RS: Ko je preživeo atentat, a kome je za dlaku izmakla Nobelova nagrada

Ovih dana navršava se pet godina mandata Vlade Republike Srpske, pod vodstvom premijerke Željke Cvijanović, koja je do sada najdugovječnija u istoriji RS. Ali, to nije jedina zanimljivost vezana za aktuelnu Vladu.

Provjerili smo ko je od ministara najmlađi, a ko najstariji, ko je majstor borilačkih veština, ko Miloš Obilić, a ko roker, ali i ko ima najviše djece, najneobičnije hobije i najšarolikiju biografiju, te na koga je pokušan atentat.

Doktor Stevo Mirjanić (73), koji vodi resor poljoprivrede, ubjedljivo je najstariji ministar u RS. Interesantno je, međutim, da je Mirjanić čak dva puta u svojoj dugoj karijeri bio najmlađi ministar poljoprivrede, i to u vladi Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i u Saveznom izvršnom vijeću Jugoslavije.

U Saveznom izvršnom vijeću, čuvenom SIV-u, kako se zvanično zvala vlada SFRJ, bio je i posljednji  ministar, odnosno savezni sekretar poljoprivrede, sa mandatom od 1988. do 1992. godine.

Jedan ministar, drugi beba

Može se reći da je Mirjanić i jedini ministar u aktuelnoj Vladi RS na kojeg je pokušan – atentat. Naime, na njegov službeni automobil su pucali kada je početkom devedesetih kroz Hrvatsku putovao na jednu od posljednjih sjednica Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije.

U vrijeme kada je perspektivni profesor i privrednik Stevo Mirjanić postao najmađi republički ministar u SR Bosni i Hercegovini, njegov sadašnji kolega Zlatan Klokić (35) nije bio ni rođen. Ovaj inženjer elektrotehnike iz Prnjavora na poziciju ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju došao je iz prnjavorske “Elektrodistribucije”.

Po mladosti, Klokića u stopu prati najmlađa ministarka u aktuelnoj Vladi RS, Lejla Rešić (36), novinarka iz Prijedora, koja je na čelo Ministarstva uprave došla sa Radio televizije RS.

Rešićeva je i jedina od ministara i ministarki koja se u biografiji objavljenoj na zvaničnoj veb stranici Vlade RS pohvalila znanjem stranih jezika. Navela je da govori engleski i “solidno poznaje” njemački i italijanski.

Roker i zvijezda Jutjuba

Vlada RS nije baš poliglotska družina, ali je poznato da premijerka Željka Cvijanović dobro vlada engleskim, a i po struci je profesorka engleskog i prevoditeljica.

Na engleskom govori, piše, pjeva, pa čak i objavljuje naučne i stručne radove, ministar nauke i tehnologije dr Jasmin Komić, inače univerzitetski profesor i najpoznatiji roker u Vladi RS. Komić se proslavio kada je u jednoj TV emisiji otpjevao i na gitari odsvirao legendarni hit “Deep Purplea” – “Vojnik sreće”, pa su ga na “jutjubu” prozvali “Profesor Sreće”.

Komić je i majstor borilačkih vještina, skijaš, jedini čovjek iz Srpske nominovan za Nobelovu nagradu za mir, koja mu je, tvrde upućeni, izmakla za dlaku. Ali, tu nije kraj, jer je Jasmin Komić još i nesuđeni harmonikaš i jedini Banjalučanin koji je 1989. u Japanu pohađao „školu ispijanja čaja“.

U mladosti je svirao u nekoliko bendova na čuvanim banjalučkim igrankama. „Propjevao“ je sa drugarima iz „Ejt benda“, a jedinu ploču snimio s ansamblom „Treća smjena“. Redovno posjećuje rok koncerte u regionu, gdje se, naravno, ne pojavljuje u ministarsko-profesorkom odijelu sa kravatom, nego, kako dolikuje, u farmerkama i majici.

Troje ministara – 13 djece

Kada je u pitanju porodično brojno stanje najistaknutiji su ministri za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i ministar policije Dragan Lukač, koji su očevi ukupno – desetoro dece.

Čordaš, inače profesor matematike i deklarisani katolik naklonjen porodičnim vrijednostima, ima čak šestoro djece.

Lukač je otac četovoro djece, a zanimljiv je i po tome što je, jedini među ministrima, nosilac visokih odlikovanja za ratne zasluge. Odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost i Ordenom Karađorđeve zvijezde za uspješno komandovanje jedinicom.

U ženskoj ekipi po roditeljskim kompetencijama se ističe ministarka porodice omladine i sporta Jasmina Davidović, inače po struci doktorka ginekologije, koja je majka tri kćerke.

Ženska ili muška Vlada

Premijerka Željka Cvijanović se rado hvali da je na čelu „ženske vlade“, mada je to tek delimično tačno, jer njen tim ima 13 ministara i samo tri ministarke.

Agilna ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je i potpredsjednica Vlade RS.

Interesantno je da se sve tri ministarke, Lejla Rešić, Srebrenka Golić i Jasmina Davidović, izjašnjavaju kao Bošnjakinje. Uz to, svaka od njih dolazi iz po jedne partije vladajuće koalicije (DNS, SNSD, SP) tako da su one idealni kadrovi za slaganje komplikovanog etničko-partijsko-rodnog mozaika pri sastavljanju Vlade.

Mada nije najstariji po godinama, Anton Kasipović, aktuelni ministar pravde RS je najstariji po ministarskom stažu.

Mada nije najstariji po godinama, Anton Kasipović, aktuelni ministar pravde RS je najstariji po ministarskom stažu.

Izvor: Blic

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password