OTVORENO VIŠE ŽARIŠTA U HERCEGOVINI, STRAHUJE SE OD NAJGOREG: Dvoje umrlo, četvoro u kritičnom stanju

Šef klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Jurica Arapović kazao je da je prvozaraženi muškarac od virusa korona u Mostaru preminuo u 53-oj godini od srčanog zastoja, te da se još četiri bolesnika nalaze u kritičnom stanju.

Što se tiče preminulog, Arapović je kazao da je imao jaku upalu pluća, a da je ranije imao nekoliko upala pluća i češće upale respiratornog trakta.

”Smrtnost u HNŽ-u je blizu 4 posto. Četiri bolesnika su na respiratoru u kritičnom stanju. Do sada imamo 44 pozitivnih bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U Konjicu je 26 njih pozitivno, Mostaru 12 i Čitluku šest oboljelih. U COVID  u bolnici u Mostaru imamo 12 bolesnika, od toga četvoro na respiratoru, ostali su srednje-teškog stanja i dvoje u oporavku”, kazao je Arapović.

On je dodao da su na respiratoru uglavnom bolesnici starije životne dobi, ako se izuzme prvo oboljelog koji je preminuo.

Arapović je naveo da je do sada izdato 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, odnosno samoizolaciji.

Prema njegovim riječima novo žarište je otvoreno u Čitluku, odnosno Međugorju gdje se virus uvukao u jedan samostan.

”Kada je riječ o samostanu u Međugorju, to je kuća sa dvadesetak redvnica i redovnika i svi su imali blaže i srednje-teške simptome, neki su testirani i oni su pozitivni na Covid 19. Radi se o jednom otvorenom redovničkom sistemu, te je jedna časna bila u kontaktima u Majčinom selu. Dogovor je da se ta kuća gdje borave redovnici i Majčino selo stavi u karantin. Sada slijedi testiranje primarnih kontakata u dogovoru sa Domom zdravlja Čitluk. Njih troje iz samostana je u SKB Mostar, jedna časna je u kritičnom stanju, a fratar i jedna časna sa srednje-teškim stanjem”, kazao je Arapović.

Objasnio je da se virus u samostanu pojavio kada se jedna časna vratila iz Italije, a osim samostana imala je još veliki broj kontakata i u Čitluku i u Mostaru.

Arapović je apelovao da se svi oni koji su bili u kontaktima sa časnim sestrama stave u samoizolaciju i jave svom ljekaru. ”Preporuka za sve stanovnike je – ostanite kući, a ukoliko imate bilo kakve respiratorne probleme ostanite u samoizolaciji s porodicom, ne posjećujete jedni druge, izbjegavate bilo kakav kontakt”, rekao je Arapović.

On je naglasio da u HNK sada postoji više žarišta virusa korona.  ”Bojim se da će se COVID 19 uvući među stanovništvo i više nećemo moći povezati kontakte što je preduslov da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekim zemljama Evrope. Naš sistem nije spreman na to”, upozorio je Arapović.

Direktor Opšte bolnice Konjic Suzana Sokolović- Begić navela je da je u Konjicu do sada urađeno 100 testiranja i da je 26 pozitivnih, a šestoro hospitalizovano u Mostaru.

”Tražimo pojačanje infektologa i epidemiologa, radi se na pravljenju izolatorija, a ostale stvari smo poredali. Naš epidemiolog je u samoizoalciji. Angažovali smo epidemiologa u penziji. Konjička bolnica nikad nije imala infektologa, a ako dođe do pretrpanosti SKB Mostar, u tom slučaju će biti angažovan infektolog stalno ili povremeno. Naslonjeni smo na kolege iz kantona”, navela je Sokolovićeva.

Navela je da do sada nije bilo testova, te da je zbog toga testiran mali broj stanovnika, ali da su testovi stigli juče i da će se ići u ofanzivnije testiranje.

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ Darko Juka naveo je da je jutros na sjednici Vlade i Kriznog štaba razmotrena situacija u Konjicu i da se traži rješenje za nedostatak stručnog kadra.

On je dodao da je obezbjeđeno  100  zašitnih odjela i da se radi  na nabaci testera i medicinske opreme.

Juka je saopštio da će  Grupacija Agram uplatiti po  100.000 KM za SKB Mostar, Opštu bolnicu Konjic i Univerzitetski centra Banja Luka.

Što se tiče aktivnosti MUP-a HNK, Juka je kazao da je MUP do sada uradio 6300 nadzora i evidentirao 145 prekršitelja samoizolacije, te  17 kršenja policijskog časa.

”Pozivamo na rigoroznije mjere kretanja, nemojte se kretati, situacija nije zadovoljavajuća, u opasnosti smo, ne znamo ni koliko će ovo trajati, ni kako će se kretati”, poručio je Juka.