OPASNOST PO REGION POVRATAK DŽIHADISTA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je tokom razgovora sa američkim zvaničnicima ocijenjeno da povratak boraca terorističke organizacije „Islamska država“ u zemlje regiona predstavlja opasnost, te istakao da ne bi potcijenio ni žene koje se vraćaju.
„I one mogu biti izuzetno radikalizovane i opasne za bebednost“, rekao je za RTS Stefanović, koji je u višednevnoj posjeti SAD. 

On je naveo da povratnici sa ratišta u Siriji, kao borci terorističke organizacije „Islamska država“ koji su državljani nekih od zemalja regiona, pa i Srbije, mogu biti osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali da treba razmišljati o tome šta će biti sa njima kada izađu iz zatvora, kako mogu da se reintegrišu u društvo, a da više ne budu prijetnja. 

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije i bezbjednosne službe rade danonoćno na tome, te da su do sada bili vrlo uspješni. 

Prema njegovim riječima, stotinjak ljudi koji su se vratili na Kosovo i Metohiju predstavljaju stalnu opasnost za bezbjednost u cijelom regionu, zbog čega mora da se radi na stalnoj razmjeni informacija. 

Navodeći da je srpskim vlastima važno da Srbija bude bezbjedna i region stabilan, Stefanović je dodao da je sa kolegama u američkom Stejt departmentu razgovarao o podršci kroz različite programe srpskoj policiji. 

On je napomenuo da tokom posjete SAD razgovara o svim bezbjednosnim temama koje su važne za Srbiju, građane Srbije i strateško partnerstvo, s ciljem da se poveća kapacitet srpske policije i pojača razmjena informacija radi zaštite interesa srpskih državljana. 

„Ova poseta ima za cilj da unapredi bezbednost Srbije, da dođemo do informacija o potencijalnom ugrožavanju naše bezbednosti i od terorizma i od organizovanog kriminala i da vidimo šta je to što možemo jedni za druge da uradimo u budućnosti da bi ti ciljevi bili ostvareni“, navodi Stefanović. 

On je ocijenio da nema potpune bezbjednosti za građane Srbije ukoliko ne postoji saradnja sa svima u svijetu koji mogu da pomognu da se identifikuju i uhapse trgovci narkoticima i ozbiljne kriminalne grupe. 

Stefanović je tokom posjete Vašingtonu sa sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom potpisao Memorandum koji će omogućiti bržu razmjenu informacija o migrantima i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima. 

On se sastao i sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga /DEA/, te istakao da postoji prostor za proširenje unapređenja saradnje sa tom upravom i sa Federalnim istražnim biroom /FBI/. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password