Održano predavanje “Novi materijali za novi svijet” na mostarskom Sveučilištu

Hrvatski fizičar prof. dr. sc. Neven Barišić održao je danas predavanje “Novi materijali za novi svijet” na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Predavanjem u sklopu projekta ScienceSquared profesor Barišić je studentima i gostima predavanja predstavio važnost tehnologija i materijala za razvoj društva u tehnološkom razdoblju.

“Ako čovjek ozbiljno pogleda kako se društvo razvija i koji su uzroci razvoja društva, danas je razlog u razvitku novih materijala i oprezi između novih materijala i visokih tehnologija”, istaknuo je prof. Barišić.

Prof. Barišić je predstavio svoje najnovije rezultate o visokotemperaturnoj supravodljivosti, dobivene u okviru ERC projekta ”TheONE” kojega financira Europsko istraživačko vijeće. On je naveo kako je od izrazitog tehnološkog značaja pronaći materijale koji ne troše energiju, te one koji su otporni na visoke temperature. Pronalaskom takvih materijala znanstvenici bi razvijali svijet kao brže i lakše mjesto za život.

“Novi svijet prave znanstvenici i inžinjeri koji guraju stvari prema naprijed, a to će činiti i u budućnosti a ne samo danas”, naveo je prof. Barišić.

Važnost ovog područja je, kako navodi prof. Barišić, teško izmjeriti, ali jedan od pokazatelja jeste da je do danas na tom području dodjeljeno 11 Nobelovih nagrada, odnosno deset posto ukupnih Nobelovih nagrada za fiziku.

Nakon predavanja hrvatski fizičar je praktično prikazao nekoliko eksperimenata, te na njihovom primjeru objasnio važnost novih tehnologija i materijala koji će biti i više nego potrebni u razvoju modernog društva.

Neven Barišić, izvanredni je profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te na Institute of Solid State Physics, Technische Universität Wien u Beču. Početkom godine objavio je četiri rada sa suradnicima iz Zagreba koji su objavljeni u najprestižnijim znanstvenim časopisima u svijetu kao što su Nature Communications, Nature Quantum Materials i Science Advances.

Nemanja Šagovnović