OBILJEŽAVANJE 75 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA

U Beogradu će danas biti obilježeno 75 godina od oslobođenja glavnog grada Srbije od nacističke okupacije.
Tim povodom na batajničkom aerodromu biće izvedena vježba „Sloboda 2019“ na kojoj će svoje sposobnosti pokazati više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, a uveče svečana akademija u Centru „Sava“.

Svečanostima povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda, osim visokih zvaničnika Srbije, prisustvovaće premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Vježba na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici planirana je za 12.30 časova, a svečana akademija u Centru „Sava“ u 20.00 časova.

U prikazu vojnih sposobnosti učestvovaće i 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema, kao i oko 25 vazduhoplova, najavljeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U letačkom dijelu programa učestvovaće avioni „mig 29“, „orao“ i „super galeb“, te helikopteri „Mi 8“, „Mi 17“, „H-145 M“, „gama“ i „gazela“.

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije – „miloš“, „oganj modularni“, „oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „šumadija“, „PASARS“, bespilotne letelice i druga sredstva.

Defileu pješadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, prethodiće prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Srbije opremljenih po konceptu „1.500 plus“ i doniranim sredstvima iz Rusije.

Pješadijski ešalon činiće 13 podešalona, među kojima će biti i podešaloni kadeta Vojne akademije Srbije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Predstaviće se i modernizovana oklopno-izviđačka vozila „BRDM-2MS“ iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila „lazar 3“, samohodne top-haubice „nora“ i vojnopolicijska borbena vozila.

Tokom Beogradske ofanzive, od 12. do 20. oktobra 1944. godine, jedinice Prvog proleterskog i Dvanaestog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije nanijele su težak poraz nacističkoj NJemačkoj i izvojevale jednu od najznačajnijih pobjeda na Balkanu u Drugom svjetskom ratu.

Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, pod komandom Peka Dapčevića, sa snagama Crvene armije, koje je predvodio general Vladimir Ždanov, sreli su se 11. oktobra na lijevoj obali Morave i krenuli u zajedničku bitku za Beograd.

Za tri dana savladan je otpor Nijemaca na prilazima Beogradu, dok su, istovremeno, jugoslovenske i ruske snage oslobodile Topolu i Mladenovac, te zauzele Avalu.

U noći između 19. i 20. oktobra osvojena je i Palata „Albanija“, a, postavljajući jugoslovensku trobojku na njen krov, poginuo je partizan Miladin Petrović.

Trobojka na Palati „Albanija“ simbolično je označila da je Beograd oslobođen.

Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga njemačka okupacija tog grada.

U borbama za oslobođenje Beograda poginulo je 3.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.

NJemačke okupacione snage izgubile su 15.000 pripadnika, a 9.000 je zarobljeno.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password