Novi projekti Srpske i Kine: Kinezi rade studiju za aerodrom Trebinje

Vlada Srpske i Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija AVIK potpisali su u Pekingu sporazum o izgradnji hidroeltrana “Bistrica”. Potpisani su i okvirni sporazumi o gradnji fabrika u Foči i Ugljeviku, i dogovoreni naredni koraci kada je riječ o aerodromu Trebinje.

Rezultat je to trodnevnih razgovora delegacije Vlade, predvođene premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, u kojoj su i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović.

Na rijeci Bistrici gradiće se tri hidroelektrane. Njihova vrijednost je 100 miliona evra, a instalirana snaga biće 45 megavata. Definisano je to ugovorom koji je Višković potpisao u Pekingu sa kineskim AVIK-om.

– U narednom periodu treba uraditi studiju izvodljivosti i sa njom aplicirati kod banke za finansiranje, tako da neki rokovi koji su danas precizirani da se u narednih šest – devet mjeseci završe sve procedure, kako bi se kod banke dobilo kreditiranje – naglasio je Višković.

Potpis je stavljen i na sporazum za izgradnju fabrika – cijevi u Foči i cementa u Ugljeviku, čija će gradnja početi paralelno sa radovima na Bistrici. Kineska kompanija obavezala se i da će, o svom trošku, izraditi studiju opravdanosti izgradnje aerodroma Trebinje.

– Ako se ukaže opravdanom, formiramo zajedničko preduzeće sa Kinom koje bi išlo u realizaciju tog prijekta – poručio je Višković.

Premijer Višković sastao se i sa predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine. Razgovarano je o finansiranju ovih projekta.

– Sada čekamo odgovor banke i pripremu sve one dokumentacije koja je potrebna za banku za odobravanje finansijskih sredstava prije svega za HE na Bistrici, jer sa tom izgradnjom uslovljena je i gradnja fabrika cijevi u Foči. Onog momenta kad krene izgradnja elektrane, kreće i izgradnja fabrike cijevi – rekao je Višković.

AVIK je jedna od pet najvećih državnih kineskih kompanija, sa više od 500 hiljada zaposlenih i 67 milijardi evra godišnjeg prometa, samo u civilnom sektoru. Delegacija AVIKA već do kraja mjeseca posjetiće Republiku Srpsku, kako bi sagledali mogućnosti i za druge projekte, za koje su zainteresovani.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password