“Nevesinjska olimpijada” nominovana za upis na UNESKO listu

Tradicionalna sportska manifestacija “Nevesinjska olimpijada” kao nematerijalno kulturno nasljeđe iz Republike Srpske, odnosno BiH, nominovana je na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzeja Hercegovine iz Trebinja za upis na posebnu Unesko listu kao primjer dobre prakse, rekla je Srni pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković.

Đakovićeva je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske iniciralo i ispratilo proces pripreme i izrade nominacionog fajla, koji je realizovao Muzej Hercegovine iz Trebinja na čelu sa višim kustosom etnologom-atropologom Božanom Đuzelović.

– Izrada nominacionog dokumenta koji je poslat Unesku je trajala dvije godine i ovo je prvi put da se jedan element iz BiH, odnosno Republike Srpske nominuje kao primjer dobre prakse. Ispoštovana je kompletna procedura koju Unesko zahtijeva kada je riječ o nominovanju bilo kojeg elementa na listu nematerijalne kulturne baštine – navela je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture je, u saradnji sa Muzejom Hercegovine, u sklopu priprema za nominaciju kreiralo izložbu i kratki dokumentarni film kojima je predstavljena tradicija “Nevesinjeske olimpijade”.

 – Izložba je predstavljena učenicima u školama i kompletno stanovništvo je upoznato sa ovim primjerom dobre prakse. Nadam da će Unesko cijeniti sve elemente prilikom razmatranja da li `Nevesinjska olimpijada` može da bude upisana na listu dobrih praksi. Očekujemo da će Uneskov komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa donijeti odluku o nominaciji u toku 2022. godine – naglasila je Đakovićeva.

“Nevesinjska olimpijada”, podsjetila je ona, jedno je od najznačajnijih nematerijalnih dobara i nalazi se na Listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, te na Preliminarnoj listi kao dio nematerijalnog nasljeđa BiH.

Đakovićeva kaže da se radi o najznačajnijoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji u BiH koja datira još iz 19. vijeka i počela je kao takmičenje u konjičkim vještinama, da bi vremenom bile uvrštene i druge tradicionalne sportske discipline kao što su bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, trka u vrećama, trka sa jajetom u kašici, penjanje na stub namazan lojem, povlačenje konopca i boj na brvnu.

– Posebno je važno, a to i Unesko cijeni prilikom razmatranja da li jedan element ispunjava kriterijume da bude uspisan, da se radi o elementu nematerijalne kulturne baštine za koji postoji tradicija prenošenja sa koljeno na koljeno, odnosno sa generacije na generaciju. Muzej Hercegovine je odradio vrhunski posao da prikaže da se `Nevesinjska olimpijada` prenosi na taj način i da se njeguje ta tradicija – rekla je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je prošle godine održana i “Dječija nevesinjska olimpijada” koju je pripremila Đuzelovićeva koja je odradila i najveći dio posla prilikom izrade niminacionog fajla.

– Učesnici ove manifestacije su amateri i profesionalni sportisti, a svake godine je sve više djece. Želja za učestvovanjem prenosila sa sa koljena na koljeno, kao neka vrsta porodične obaveze čime je postala i dio njihovog identiteta. Upravo ova činjenica pokazuje da je `Nevesinjska olimpijada` primjer dobre prakse koja se prenosi na mlade naraštaje – naglasila je Đakovićeva.

U očuvanje tradicije ovih igara, kako je navela, uložen je veliki trud mnogih generacija, jer su igre bile i ostale dio narodnog, autentičnog življenja na ovom prostoru, a narod nevesinjskog kraja je uspio da ih sačuva u izvornom obliku izvođenja.

Na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2014. godine je upisan “Zmijanjski vez”, a 2018. godine “Branje trave ive na Ozrenu”, dok je nominovan “Uzgoj konja lipicanera”.