Nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi

Nakon što su danas članovi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istaknuli da i dalje ne preporučuju ljudima da nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, razgovarali smo s Draganom Stevanović, uglednim bh. doktorom, koji je za „Avaz“ kazao da se u potpunosti slaže s tim stavovima. 

– Ovo su jednokratne maske. Kada je skinete i ponovo stavite, ništa niste napravili. Kada ih koristite više puta, imaju suprotnost. Drugo, ako je ovo virus koji se ne zadržava u vazduhu, više možete prenijeti preko ruku i dodira. U principu, nema logike ako šetate sami i nosite masku, kao ni rukavice koje građani nose. Većina njih ih pere i suši, a ako ih jednom iskoristite, morate ih baciti. Nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja virusa – istakao je Stevanović.

Majk Rejn (Mike Ryan), direktor WHO-a za vanredne situacije, kazao je na konferenciji za novinare da nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. S mišljenjem svjetskih stručnjaka slažu se i bh. stručnjaci.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password