Nema više razloga za štrajk doktora

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona  (HNK) Nevenko Herceg i  predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK Kristina Bevanda potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti doktora medicine i stomatologije na području HNK.

 

Herceg je kazao da su pregovori Vlade i Sindikata okončani uspješno i da će Kolektivni ugovor vrijediti tri godine.

 

“Bilo je potrebno puno zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Iako se radi o značajnim finansijskim izdacima, Vlada, uz poboljšanje materijalnog statusa doktora medicine i stomatologije, na ovaj način želi poboljšati i nivo kvalitete zdravstvene brige za građane HNK“, rekeo je Herceg.

 

Najavio je da će sutra biti upućen Prijedlog Kolektivnog ugovora i Nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu na području HNK i Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te  izrazio uvjerenje da će i sa njima uskoro uspješno okončati pregovore.

 

Bevanda je kazala da je ovo samo početak djelovanja Sindikata koji će i ubuduće biti prepoznat kao partner u rješavanju svih pitanja i zaostalih problema u sistemu zdravstva.

 

“Jednostavno smo uzeli stvar u svoje ruke. Nije nam bilo lako, trebalo je vremena da se shvati naša ozbiljnost i da se shvati da naša upornost neće nikada oslabiti kada nas veže zajednički cilj. Strukovni sindikat nastavlja borbu za preostala dva kantona u kojima nije potpisan Kolektivni ugovor za doktore, a kada zaokružimo cijelu Federaciju BiH, onda se korak po korak okrećemo rješavanju svega ostalog što nam smeta u sistemu zdravstva“, rekla je Bevanda.

 

Na nedavno održanoj sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je dala saglasnost na Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti doktora medicine i stomatologije na području HNK, kao i uslovima i roku primjene, te usvojila Zaključak u vezi s nastavkom dijaloga sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password