Nema rješenja za izmjene Izbornog zakona

Ostalo je nešto više od mjesec dana za dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, a rješenja još ni na vidiku.

Predstavnici međunarodne zajednice ulažu  poslednje napore da oko zajedničkog prijedloga okupe lidere svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Federaciji. Ovih dana pojedinačno razgovaraju sa predstvanicima federalnih partija, a uskoro bi mogao uslijediti i zajednički sastanak, potvrdio je HDZ-ov Bariša Čolak. To bi ujedno mogla da bude i posljednja šansa za dogovor, koji bi otklonio dileme o implementaciji izbornih rezultata,  čime bi BiH izbjegla veliku političku krizu.

“Moram biti iskren nisam optimista, s obzirom na to da je prošlo previše vremena, a to se nije napravilo, ali evo još uvijek postoje šanse i ono što bi smo morali svi napraviti, prije svega mislim na parlamentrane stranke, da ispoštujemo odluku Ustavnog suda, poštujući konstitutvnost svih naroda”, Bariša Čolak iz HDZ-a BiH.

Odredbe Izbornog zakona, koje je osporio Ustavni sud BiH, moraju da budu dopunjenje poručuju i iz SDA i ponovo pominju visokog  predstavnika. Ako ne bude dogovora , očekuju reakciju.

“Poželjno je da politički faktori u BiH,  kojih se tiče ovo pitanje i koji su zaduženi i po Ustavu i po izbornom mandatu, da ovo pitanje riješe. Ukoliko do toga ne dođe, onda postoje nužna rješenja. Jedno od nužnih rješenja je uloga visokog predstavnika, koji ima prava i obaveze u vezi sa provođenjem Dejtona”, rekao je Safet Softić iz  SDA.

Glavni problem su  i dalje dva potpuno različita prijedloga izmjena Izbornog zakona, koje nude HDZ i SDA. Prvi insistiraju da se zakon dopuni na način da u oktobru svi biraju legitimne predstavnike, dok drugi smatraju da su svi dosadašnji prijedlozi HDZ-a diskriminatorski i da  dijele Federaciju.

Iz OHR su nekoliko puta ponovili da nametanje rješenja bar za sada nije na dnevnom redu. ATV-u je ranije potvrđeno da visoki predstavnik Valentin Incko  ne razmišlja o upotrebi bonskih ovlašćenja. Međutim, vremena za dogovor je sve manje, pa će u narednih mjesec dana sigurno biti zanimljivo pratiti ponašanje međunarodne zajednice.

Priča o izmjenama  Izbronog zakona bila je tema među zvanicama tradicionalnog  uskršnjeg prijema kod kadrinala Vinka Puljića. Ove godine na prijemu se nisu pojavili Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji će tek odmjeriti snage kada je u pitanju izborni zakon.

ATV

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password