Nastavljeni radovi na Sabornoj crkvi u Mostaru

Gradilište Saborne crkve u Mostaru ponovo je, nakon jednomjesečnog zastoja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, oživjelo, a radovi su nastavljeni punom parom. 

Tako je nastavak posla označen postavljanjem bakrene kape na zvoniku, što, zajedno s fasadom, predstavlja završnu fazu grubih građevinskih radova.

– Očekujemo da ćemo najkasnije za mjesec završiti sve radove koji se odnose na vanjski izgled crkve, a već smo počeli s prikupljanjem ponuda za unutrašnje uređenje. Veliki posao nas tu čeka, s obzirom na to da slijede radovi na uređenju poda, oslikavanje zidova, ikonostasa, uređenje oltara, elektroinstalacija i svega ostalog što podrazumijeva unutrašnje uređenje. Glavni izazov je zatvoriti finansijsku konstrukciju, a u ovoj krizi bilo bi neozbiljno da računamo na to kako ćemo odmah osigurati sva sredstva i završiti cijeli enterijer – kazao je Radivoje Krulj, mostarski paroh. 

Bogatija ponuda

Do sada su grubi građevinski radovi koštali osam miliona maraka, a najvažnije je, naglasio je Krulj, da će ova bogomolja uskoro biti stavljena u funkciju. 

– Raduje nas da će crkva ponovo biti otvorena za vjernike, ali i druge građane i da ćemo, naravno, na taj način obogatiti i turističku ponudu Mostara – poručio je on. 

Saborna crkva u Mostaru zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992., a njena obnova započela je 2010. godine. 

avaz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password