NAJJAČA DRŽAVA EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?!

Intelektualci Francuske pokrenuli su peticiju kojom će pokušati da natjeraju Vladu te zemlje da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju „marionetske države Kosovo“, navodi Sputnjik

Peticiju su pokrenuli istoričar i politikolog Aleksis Trud i dramski pisac Pol Antoan, a podržao ju je Komitet izuzetnih ličnosti, koji, između ostalih, čine pukovnik Žak Ogar, advokat francusko-jevrejskog porijekla Žil Vilijam Goldnadel, pisac Patrik Beson i politikolog, stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar del Val.

Njihov cilj je da prije dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Pariz na drugu rundu pregovora o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine, sakupe 100 hiljada potpisa, kako kažu, pravdoljubivih Francuza i Srba koji bi natjerali Skupštinu i Vladu Francuske da povuku odluku o priznanju takozvanog Kosova.

– Kosovo je srce srpske civilizacije, u tom regionu razvijena je osnova srpske države. Na Kosovu su u 13. i 14. vijeku podignuti ukrasi pravoslavne kulture i duhovnosti, manastiri, dragocjeni čuvari svetih spisa, srednjovekovne umjetnost i istorijskog pamćenja srpskog naroda. Četiri manastira nalaze se na listi svjetske kulturne baštine i na popisu ugroženih spomenika Uneska – stoji u peticiji.

Posebno je istaknuto da je Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija potvrđen suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, da je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a sve izbjeglice i raseljena lica imaju pravo na povratak.

Autori peticije otkrivaju francuskoj javnosti da je teroristička OVK sa te teritorije protjerala 20 odsto stanovništva, čak 240 hiljada Srba, uništila više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, što je, kako kažu, gubitak naslijeđa ne samo za srpsku kulturu, već i za čitavo hrišćanstvo. Za nepuna 24 sata peticiju, u kojoj se podsjeća da Kosovo nisu prihvatile važne međunarodne organizacije, Unesko i Interpol, potpisalo je više od 35 hiljada ljudi.

Dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije za Sputnjik kaže da je inicijativa u kojoj francuski intelektualci podržavaju ostanak Kosova u Srbiji veoma interesantna. Istaknuto je da dobar dio svijeta ne priznaje Kosovo, posebno velike države, Rusija, Kina, Indija, ali i velike države Latinske Amerike, kao što su Brazil i Argentina, kaže Zečević.

– Peticija u prvi plan ističe teze koje su dugo prisutne u našoj javnosti, ali koje francuska javnost možda ne zna. U tom smislu je vrlo pozitivna, s obzirom da ima cilj da sve parlamentarne grupe u francuskoj Skupštini ponovo raspravljaju o priznanju Kosova. Da svaka od političkih stranaka preispita stav o toj odluci, da se vodi neka vrsta unutrašnje partijske i javne rasprave i da se na osnovu toga na kraju vjerovatno dođe do nekakve, možda i nove odluke u Francuskoj vezane za nezavisnost Kosova – kaže Zečević.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password