NAJHLADNIJI MAJ U POSLJEDNJE 42 GODINE U Hercegovini zabilježene rekordno niske temperature u toku mjeseca

Stanovnici najvećeg grada na Neretvi dugo će pamtiti ovogodišnji maj, jer je cijela polovina više podsjećala na jesensko-zimske dane nego na početak ljeta, kako to dolaskom ovog mjeseca, inače, bude označeno u Hercegovini.

Štaviše, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), prosječna temperatura za prvih 15 dana maja u Mostaru, odnosno Hercegovini, najniža je u posljednje 42 godine!

Tako je 6. maja u Mostaru izmjerena prosječna temperatura od 9,7 stepeni, što je najniža za taj dan od kada postoje mjerenja. Istog dana prošle godine, dnevna temperatura iznosila je skoro 23 stepena, piše Avaz.

Takođe, lani krajem maja su u Mostaru počele prve paklene vrućine od kojih su turisti spas tražili u Neretvi.

Inače, brojni turisti u posljednjih dana, kao i građani, zbog niskih temperatura bili su prisiljeni nositi zimske jakne, ali i kape, kojima su se štitili od udara bure.

Uživanje u suncu

Stoga, jučerašnji sunčani dan i znatno ugodnije temperature od 23 stepena, koliko je izmjereno u 15 sati, brojni turisti iskoristili su za uživanje u baštama nadomak Starog mosta.

Ali, i u narednim danima ne očekuje se stabilizacija vremena, pa se tako uz pretežno oblačno vrijeme u cijeloj zemlji očekuju slaba kiša, a u pojedinim dijelovima i pljuskovi s grmljavinom. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se, praktično, posljednjih dana maja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password