Mladi Niša i Nevesinja oduševljeni Mostarom, Prebilovcima, Žitomislićem…

U okviru projekta „Ustanici, pjesnici, pravoslavci“ koji realizuju Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša i SŠC „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja učenici i profesori dvije obrazovne ustanove obišli su juče Prebilovce, Manstir Žitomislić i Crkvu Svete Trojice u Mostaru, kao i Konzulat Republike Srbije u Mostaru.

Boravak na srpskim stratištima i posjeta srpskim svetinjama ostavili su jak utisak na goste iz Niša, među kojima je bilo najviše onih koji su po prvi put bili u ovom dijelu Hercegovine. Školarci su se interesovali za srpsku istoriju, duhovnost i uopšte život na hercegovačkom kršu.

Nakon povratka u Nevesinje učesnici projekta prijateljstva i zajedništva sumirali su utiske i zajednički ocijenili da su uzvratna posjeta Hercegovini i ranija jugu Srbije lijepo prihvaćeni kod profesora, učenika i roditelja, ali i lokalnih zajenica i nadležnih ministarstava. Svi su saglasni da se uspostavljene veze trebaju čuvati i produbljivati i u drugim oblastima, kao što su privreda, sport i turizam.


Projekat „Ustanici, pjesnici, pravoslavci“ nastao je na inicijativu profesorice istorije Ružice Pavlović, a podržan je od strane Ministarstva inostranih poslova Srbije, Ministarstva prosvjete i kulture RS i eparhija Niške i Zahumsko-hercegovačke.

Profesorica Pavlović naglašava da najvažniji rezultat projekta to što su mladi Niša i Nevesinja stvorili iskrena i čvrsta prijateljstva.

̶ Između dva grada postoji mnogo veza kojih nismo ni svjesni ̶ istakla je Pavlović navodeći su Hercegovce u prošlosti putevi odvodili ne samo u Beograd i Novi Sad, nego i na jug Srbije. Ona je dodala da je Niš zainteresovan da prihvati kvalitetne učenike i divne ljude iz Nevesinja koji bi nastavili školovanje u tom dijelu Srbije.
Koordinator projekta, profesorica Mila Trojanović Gašić kaže da je stekla utisak da su djeca bila srećna i zadovoljna.

̶ Tokom dosadašnjih susreta dvije škole dominirale su nacionalne i istorijske teme koje nas objedinjuju, a sada postoje ideje da se saradnja nastavi i u drugim oblastima ̶ istakla je nevesinjska profesorica. Ona je dodala da su učenici stekli nova znanja i prijateljstva, a profesori razmijenili iskustva.

̶ Posebno je zadovoljstvo što se u čitavu priču uključila i naša crkva i vjeroučitelji u godini kada obilježavamo veliki jubilej 800 godina samostalnosti SPC ̶ zaključila je profesorica Mila Trojanović Gašić. Radionevesinje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password