Mitrovdanske svečanosti u Nevesinju

Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju će biti održana dvodnevna manifestacije koju organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje. Očekuje se prisustvo visokih zvaničnika Republike Srpske i Srbije, predstavnika boračkih organizacija, zavičajnih udruženja, saboraca i gostiju.

Veče uoči Mitrovdana u opštinskoj sali posthumno će biti dodijeljena odlikovanja za osam boraca iz istočne Hercegovine. Medalje zasluga za narod trebalo bi da uruči izaslanik predsjednika Republike Srpske. Prethodno će u Spomen sobi biti služen pomen poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, a potom će za porodice poginulih junaka biti organizovan prijem kod načelnika opštine.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog na Mitrovdan služiće episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

Kod Spomenika slobode biće služen parastos, a delegacije će položiti vijence.

U 12 časova vladika Dimitrije osvještaće obnovljeni Dom kulture u kojem će pola sata kasnije biti održana svečana akademija sa bogatim programom i obraćanjem zvaničnika. Kao specijalni gost najavljen je poznati glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8. novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja. Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password