Mirjanić: Pomoći selu da se skladno razvija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da se selo može razvijati uzajamnom sinergijom svih privrednih grana i društvenih odnosa, a ne samo razvojem poljoprivrede.

“Ovaj tip naselja zahtijeva kompletan razvoj”, rekao je Mirjanić prije početka okruglog stola “Stanje i perspektive razvoja sela u Republici Srpskoj”, koji se danas održava u Banjaluci.

On je naglasio da govoriti o selu znači govoriti i o poljoprivredi, o razvoju ruralnih područja, te o integralnom ruralnom razvoju.

“To znači da nije samo suština razvijati poljoprivredu u selu, nego i turizam i druge vrste privrede, uslužne djelatnosti i sve što je neophodno za život i rad te populacije”, rekao je Mirjanić novinarima.

Prema njegovim riječima, osloniti se samo na poljoprivredu i učiniti je odgovornom za razvoj sela je pogrešno, ali, istovremeno, ova grana najviše može tome doprinijeti.

“Tu je i prehrambena industrija, energetika, kao i sve druge grane privrede koje bi mogle naći svoj interes, a sa druge strane pomoći da se selo skladno razvija. Cilj je da i ovaj skup potraži odgovore na sva ta pitanja”, poručio je Mirjanić.

On je naveo da održivi razvoj sela podrazumijeva razviti u širem kontekstu integralni ruralni i razvoj svih djelatnosti, od infrastrukture do proizvodnih kapaciteta.

“Najzdraviji vid razvoja sela je razvijati proizvodne djelatnosti, gdje će se povećavati i zapošljavanje ljudi”, dodao je Mirjanić.

Potpredsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Vaskrsija Janjić izjavio je da je ovo prvi okrugli sto o razvoju sela koji organizuje ANURS.

“Akademija je posvetila veliku pažnju ovom skupu, a i na drugi način pokušava da doprinese rješavanju problema koji postoje u selu. U svojoj Enciklopediji Akademija opisuje sva naseljena mjesta i sela u Srpskoj, kojih ima 2.722. Opisuje se svako selo, način života, stanovništvo i krsne slave”, naveo je Janjić.

On je istakao da su problemi sela veoma složeni i raznovrsni, te da je skup baziran na nekoliko osnovnih pitanja.

“Nastojaćemo da tražimo rješenja za specifične probleme sela, a sve sa ciljem kako bi doprinijeli njegovom oživljavanju i zaustavljanju odlaska ljudi iz ruralnih sredina”, kaže Janjić.

On smatra da bi Republika Srpska možda trebalo da ima i posebno ministarstvo za selo, ne samo zbog mnoštva problema u tim sredinama, već i zbog toga što ovi tipovi naselja zauzimaju veliki dio teritorije u Srpskoj.

Okrugli sto o razvoju sela otvorio je predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password