Ministarstvo bezbjednosti BiH – Srpska udruženja, vojvoda Aleksić, Vukotić, Ćeranić… bezbjednosna prijetnja po BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH označilo je kao bezbjednosnu prijetnju po BiH Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, ruski Moto-klub „Noćni vukovi“, udruženja „RS – Čast otadžbine“ iz Beograda, „Veterane Republike Srpske“, kao i radikalne selefiste, piše portal „Indeks.ba“.

U informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, koja je sačinjena na osnovu podataka dobijenih u posljednja dva mjeseca od policijsko-obavještajnih agencija nalaze se i imena pojedinaca koji predstavljaju prijetnju po bezbjednosti.

Među njima su i Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić, Miroslav Lazanski, Duško Vukotić, vođa ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“ Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, i vođa ogranka ove organizacije u Srbiji Saša Savić. Zaldastanovu i Saviću je zabranjen ulazak u BiH, navodi „Indeks“.

Prema navodima ovog portala, pojedinci koji su bezbjednosna prijetnja su i Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

Informacija o organizacijama, formacijama i pojedincima koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH dostavljena je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednosti BiH, na njihov zahtjev od prije mjesec i po.

U informaciji Ministarstva bezbjednosti nalazi se i Rusko udruženje veterana „Naslednici pobjede za Balkan“ i Veterani Republike Srpske, a na popisu su i braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog mosta, koji je na čelu Sportskog kluba „UT“. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije „Junajted Tribjuns“.

Policijsko-obavještajne agencije u BiH označile su i Udruženje građana „Askeri“ kao bezbjednosnu prijetnju.

Portal „Indeks“ navodi da je za ovo udruženje navedeno da nemaju obilježja vojne obuke niti formacije, a da se u vezu sa njim dovode Berin Balijagić, Naser Orić, Armin Baltić, Enver Hebibović trener Salke Zildžića, Nermin Ćuprija, te da „Askeri“ sarađuju sa udruženjima „Ponos“ iz Gračanice, „Svjetlo“ iz Maglaja i sa Safetom Kuduzovićem.

Na spisku je i Air Soft klub iz Cazina „Crna munja“, za koji je navedeno da imaju vojnu i policijsku obuku.

Bezbjednosna prijetnja po BiH je, prema Ministarstvu bezbjednosti, i Udruženje „Zelene beretke“. Kao primjer zašto predstavljaju opasnost navedeno je njihovo saopštenje od 7. decembra 2017. godine, u kojem su poručili članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegovuću da „100.000 vojnika stoji iza njega“.

Opasnost po bezbjednost u BiH predstavlja i sajber–kriminal i širenje govora mržnje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je ranije da postoji tajni, povjerljivi dokument o kojem ne bi mogao da izlazi u javnost.

„Ali, mogao bih reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikalizovanih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati“, rekao je Mektić za Alternativnu televiziju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password