Ministar Mitrović u posjeti Trebinju: Do kraja godine definisati trasu Jadransko-jonske magistrale

Kuda će prolaziti trasa buduće Jadransko-jonske magistrale  kroz Republiku Srpsku biće poznato do kraja ove godine. U opciji je pet ponuđenih rješenja za njenu izgradnju, koja svojim dijelom prolazi i kroz Srpsku, odnosno preko teritorije Grada Trebinja, rečeno je nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH.

Ministar Mitrović kazao je da je postignut dogovor da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa, a da je za to, osim Republike Srpske, neophodna i saglasnost Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

“Vjerujem da uskoro možemo postići dogovor. Federacija BiH će finansirati svoj dio trase, a Republika Srpska svoj. Preduslov za finansiranje je usaglašenje buduće trase”, naveo je Mitrović.

20200708_095340.jpg (206 KB)

Ćurić je nakon sastanka, kome je prisustvovao i izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović, rekao da će Grad Trebinje, ali i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine, dati svoje mišljenje i prijedlog najbolje trase, koja treba da spoji našu zemlju budućim autoputem sa Hrvatskom i Italijom, odnosno sa Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

“Ovo je prijedlog Saveza opština i grada istočne Hercegovine i važno je da imamo jedinstven stav po ovom pitanju, jer je ovo veoma važan projekat za budućnost ovog regiona”, naveo je Ćurić.

On je istakao da ponuđene dionice prolaze kroz Popovo polje, preko Trebinjskih brda i Zubaca.

“U narednom periodu sagledaće se koje je najbolje rješenje za realizaciju ovog projekta”, naveo je Ćurić.

Jadransko-jonski put kroz BiH i Republiku Srpsku počinje u Počitelju, a završava u Nudolu na granici sa Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom Jadransko-jonske magistrale predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Radio Trebinje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password