Miljenko Jergović: Komšiluk je zamijenjen komšićilukom

Književnik Miljenko Jergović ocijenio je u objavi na društvenim mrežama povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine kako je u ovoj zemlji “komšiluk je zamijenjen komšićilukom“.

Čestitajući Dan državnosti BiH Jergović je naveo kako je u dokumentu zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH) iz 1943. ova obnovljena državnost kao cjelina koju čine njezini Srbi, Hrvati i Muslimani (Bošnjaci).

„Tako je to bilo i ostalo do prije neki dan. A onda su bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija Bosne i Hercegovine nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Recepu Erdoganu u amanet. I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj“, napisao je Jergović na svom Facebook profilu.

Pri tome je ovaj rođeni Sarajlija, sa zagrebačkom adresom objasnio kako je njegov raniji tekst „Može li čovjek biti Bosanac“ izazvao „bijes bošnjačkih nacionalista“.

„Većina njih je, zanimljivo, bila građanske ispiracije. Komšiluk je zamijenjen komšićilukom“, dodao je Jergović aludirajući na nedavni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Tako je…

Objavljuje Miljenko JergovićNedjelja, 25. studenoga 2018.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password