Migranti devastirali kuću Pozderaca

Padom temperature i dolaskom hladnijeg vremena učestale su provale u stambene i druge objekta na području Unsko-sanskog kantona čiji su počinioci migranti, potvrdili su iz policije USK.

Na njihovoj meti se tako našla i kuća porodice Pozderac u Cazinu, koja je inače proglašena kulturno-istorijskim spomenikom pod zaštitom države.

Direktor Kulturnog centra u Cazinu Mehmed Dervić kaže kako su od građana dobili dojavu da u unutrašnjosti ovog objekta borave migranti.

„Po dolasku smo zatekli potpuno devastiranu unutrašnjost kuće, oštećene zidove i podove, a sve je bilo puno smeća. Samo pukom srećom kuća nije izgorjela, jer su na nekoliko mjesta vidljivi tragovi gareži usljed loženja vatre“, kazao je Dervić. Prema njegovim riječima, migranti su u unutrašnjost ušli tako što su provalili dvoja vrata, koje su potom uspjeli nekako sanirati.

„Sve su češći slučajevi da migranti provaljuju u kuće u kojima niko ne živi, u napuštene stambene objekte, vikendice i slično. Takvu situaciju smo očekivali s obzirom na to da nije riješen probem smještaja za značajan broj ilegalnih stranih državljana koji na sve načina pokušavaju pronaći sklonište od hladnoće i lošeg vremena“, istakli su u policiji USK.

Restauracija kuće porodice Pozderac u Cazinu trebalo je da započne u ovoj godini, ali je odložena zbog administrativno-birokratskih razloga, pa će projekat biti realizovan u idućoj godini.

Za te potrebe su osigurana sredstva u iznosu od 200.000 maraka. Kuća je izgrađena na početku 19. vijeka u starobosanskom stilu i pripadala je uglednoj cazinskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom.

Najpoznatiji članovi ove porodice bili su Nurija, Hamdija i Hakija Pozderac, nekada poznati političari u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Praunuk Nurije Pozderca je Vuk Jeremić, poznati srbijanski političar.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password