METLA: Koga će Dodik sve smijeniti-donosimo imena

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odmah nakon preuzimanja dužnosti najavio je da će pokrenuti aktivnosti na smjeni svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH kako bih dosljedno mogao provoditi politiku za koju je od naroda dobio podršku.

 

Na pozicijama u institucijama BiH mahom se nalaze kadrovi Saveza za promjene koji su protekle četiri godine bili na vlasti i na gotovo svaku rukovodeću poziciju instalirali svoje ljude. U proteklom mandatu dešavalo se i situacija da je Savez za promjene prepustio srpske pozicije Hrvatima i Bošnjacima, jer nisu imali obrazovanog kadra. Rukovodeće pozicije u agencijama koje su smještene na području FBiH u potpunosti su prepuštali, a zauzvrat bi tražili neku od atraktivnih fotelja koja bi zapala za oko nekom od političkih ‘jastrebova’.

 

Posljednjih mjeseci ubrzano se vrši zapošljavanje i napredovanje državnih službenika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, sekretari u strahu od dolaska nove parlamentarne većine već nekoliko mjeseci postavljaju svoje ljude na ključne pozicije u državnom organu zakonodavne vlasti.

 

Nije rijetkost da i prije raspisivanja javnog ili internog konkursa za prijem državnih službenika u Parlamentarnu skupštinu BiH procure imena kandidata koji će biti primljeni. Riječ je o nezakonitom postupanju s obzirom na to da bi javni konkursi trebali pružiti jednake šanse svim osobama koje apliciraju na radna mjesta.

 

U nastavku teksta donosimo imena rukovodilaca koje je imenovao Savez za promjene i koji će se najvjerovatnije naći prvi na udaru Dodikove metle.

 

Jedan od prvih koji bi se mogao naći na spisku smijenjenih definitivno je sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bojan Ninković. On je na ovu poziciju imenovan iz reda srpskog naroda i to kao kadar SDS-a.

 

Na listi za smjenu sigurno će se naći i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić. Prema ranijim pisanjima medija, Stanić je osoba bliska ministru bezbjednosti BiH i najljućem Dodikovom neprijatelju Draganu Mektiću.

 

Smjeni se može nadati i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Ranko Vuković koji je takođe kadar SDS-a i to upravo Dragana Mektića. On je na ovu poziciju imenovan nakon što je Uroš Pena, sedam dana pred istek mandata, podnio zahtjev za ostavku na mjesto zamjenika direktora DKPT-a BiH.

 

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Neđo Kojić takođe je došao isključivo po stranačkoj liniji.  Krajem 2017. na mjesto direktora postavljen je iako je bio četvrti na listi kandidata.

 

Na funkciji direktora Službe za poslove sa strancima BiH nalazi se Slobodan Ujić, blizak SDS-u.

 

Smjenu neće izbjeći ni zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje policijskih kadrova Saša Govedarica koga je na ovu funkciju instalirao predsjednik Vukota Govedarica preko Savjeta ministara 5. septembra 2017. godine.

 

Na funkciji sekretara s posebnim zadatkom, odnosno na poziciji zamjenika zastupnika Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava nalazi se Sandra Malešić, a na funkciji direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja nalazi se Goran Perković koji su takđe imenovani od strane iste političke opcije.

 

 

Smjeni se može nadati i direktor Kancelarije  za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba za čiji se izbor zalagao kadar odlazećeg SDS-a.

 

 

Na poziciji v.d. direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH neće se dugo zadržati Željko Travar (PDP), kao ni njegov stranački kolega na funkciji zamjenika direktora Instituta za akreditovanje BiH Ljubomir Marjanović.

 

Crveni karton može očekivati i direktor Regulatornog odbora željeznica BiH Tihomir Narić blizak PDP-u.

 

Smjenu može očekivati i zamjenica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Ljubica Kozić,

zamjenica direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH Mirjana Šućur, člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić, kao i članovi Konkurencijskog vijeća BiH Arijana Regoda-Dražić i Nebojša Popić.

 

Funkciju v.d. direktora Centra za uklanjanje mina BiH najvjerojatnije više neće obavljati Saša Obradović, dok je neizvjesna i sudbina člana Odbora državne službe za žalbe Dragana Podinića.

 

Bez pozicije će ostati i zamjenika direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Zorna Tešanović.

 

Kofere mogu pakovati i SDS-ov zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić, PDP-ov direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin, te SDS-ov  direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar.

 

 

Za očekivati je da će nova vlast pokrenuti i smjenu koordinatora za reformu javne uprave u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave Dragana Ćuzulana iz SDS-a.

 

Gotovo je sigurno da će se među prvima na listi smjena naći  zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne  agencije (OBA) BiH Trifko Buha. Dodik je u više navrata kritikovao rad OBA-e i djelovanje srpskih kadrova u toj agenciji.

 

Da će zadržati svoje fotelje ne trebaju se mnogo nadati ni zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH (Željko Tepavčević), zamjenika direktora Agencije za sigurnost hrane BiH (Dragan Brenjo), zamjenika direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (Siniša Gatarić), zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH (Slobodan Stanić), direktora Arhiva BiH (Saša Klepić), direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (Gordan Milinić), zamjenika predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH (Milomir Amović), člana Vijeća za poštanski promet BiH (Mirko Kosorić), člana Komisije za električnu energiju – DERK (Milorad Tuševljak), zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (Vlado Ćućilo), zamjenika direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (Radivoje Trbić), zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH (Dragan Šojić.)

Pored ovih smjena na dnevnom redu je i smjena većine  ambasadora iz reda srpskog naroda.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password