MERKEL: IMAMO ŠANSU ZA UREDAN „BREGZIT“

NJemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da i dalje postoje šanse da se izlazak Velike Britanije iz EU realizuje na uredan način iako se London priprema i za tvrdi „Bregzit“.
„I dalje imamo sve šanse da ostvarimo uredan `Bregzit` i Vlada NJemačke će činiti sve što može da se to dogodi – sve do posljednjeg dana. Ali mi smo spremni i za neuredan `Bregzit`“, rekla je Merkelova u parlamentu.

Ona je dodala da je činjenica da će, poslije istupanja Britanije, u susjedstvu postojati konkurent, čak i ako se sačuvaju bliska ekonomska, spoljna i bezbjednosna saradnja i prijateljski odnosi.

Merkelova je rekla da ekonomski rast Kine donosi i veću odgovornost Pekinga na svjetskoj sceni i da je prošle sedmice rekla kineskim liderima da je neophodno podržati ljudska prava.

Ona je napomenula da trgovinski konflikt Kine i SAD nanosi štetu NJemačkoj, čiji se ekonomski rast tradicionalno oslanja na izvoz.

„Postoji međunarodna neizvjesnost zbog trgovinskog konflikta SAD i Kine i to, naravno, vrši uticaj na izvozno orijentisanu zemlju poput NJemačke“, rekla je njemački kancelar.

Merkelova je dodala da će njen kabinet i dalje raditi na pronalaženju rješnja za spor sa Iranom da bi se izbjegla eskalacija i da će učiniti sve da se izbjegne rat preko posrednika u Libiji. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password