Mali akcionari neće da prodaju dionice „Kraša“ srpskoj firmi

Sada više nema dileme ni u Hrvatskoj da iza kupovine akcija zagrebačke fabrike „Josip Kraš“ stoji Nebojša Šaranović i njegov „Kapa star limitid“.

Početkom nedjelje, preko računa RBA banke, Šaranović je stekao pet odsto akcija „Kraša“, a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset odsto, pišu „Novosti“.

To znači da Šaranović posjeduje već više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje „ozbiljan igrač“ protiv Mesne industrije „Braća Pivac“ i malih akcionara „Kraša“. 

 „Trenutno niko u ’Krašu’ ne razmišlja da Šaranoviću proda akcije i mali akcionari žele da ih u budućnosti zadrže“, rečeno je „Novostima“ u zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje događati.

Iz Mesne industrije „Braća Pivac“ se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.

Marica Vidaković, zastupnica „Kraša“, demantovala je da je u kontaktu sa Šaranovićem. „Sastali smo se prvi i posljednji put prije četiri godine. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor“, kazala je Vidakovićeva.

Poslovni analitičari u Hrvatskoj procjenjuju da je razlog interesovanja Šaranovića za „Kraš“ kako bi mu bio olakšan pristup tržištu EU. Takođe, poslovni interes srpskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi „Kraša“ popularni na srpskom tržištu i da mu ulazak u kompaniju omogućava veći izvoz na srpsko tržište, ali i na tržišta zemalja jugoistoka.

Nastavi li intenzivnu kupovinu akcija, mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se „mešaju karte“ u pogledu vlasničkih odnosa u hrvatskoj kompaniji.

Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password