Makron u Beogradu 6. i 7. decembra

Predsjednik Francuske Emanuel Makron 6. i 7. decembra boraviće u zvaničnoj posjeti Beogradu, gdje će biti dočekan kako dolikuje, rekao je danas generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Selaković je istakao da će Makron u Beogradu biti dočekan na pravi način, kao što i dolikuje predsjedniku Francuske, države saveznice koja je i prije 100 godina pomogla Srbiji da se konsoliduje i pobijedi u Velikom ratu.

„Da je predsjednik Francuske planirao namjerno da uvrijedi Srbiju ne bi dolazio u posjetu Beogradu“, rekao je za Televiziju „Prva“ Selaković i naglasio značaj posjete Makrona, budući da je riječ o prvoj posjeti nekog francuskog predsjednika Srbiji.

On kaže da su dobar odnos Srbije sa Francuskom poremetile „nesrećne devedesete“ godine prošlog vijeka, kao i nedavna greška protokola u Parizu na ceremoniji povodom obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Na ceremoniji obilježavanja 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata u Parizu predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači se na zvaničnoj tribini našao u blizini najistaknutijih svjetskih lidera, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio smješten na suprotnu stranu sa nižerangiranim zvanicama.

Zbog takvog protokola ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini uputio je izvinjenje predsjedniku Srbije i srpskom narodu, istakavši da je to bila greška za žaljenje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password