MAKRON JE REKAO ISTINU O BiH i DŽIHADISTIMA

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je istinu kada je izjavio da je BiH tempirana bomba i da se suočava sa problemom džihadista povratnika, i predstavnici srpskog naroda treba da insistiraju na širenju te istine u međunarodnoj zajednici, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.
Osvrćući se na Makronovu izjavu, Anđelković ističe da je jasno da je
Zapad napravio od BiH „geopolitičkog mutanta“.

„Svojim nametanjem promena Dejtona doveo je do potpuno nefunkcionalnog sistema i sad veštački održava BiH, koja ne može da opstane, jer dva od tri naroda svakako ne žele da žive u njenim okvirima“, zaključuje Anđelković.

On je napomenuo da Makron tu istinu o BiH nije iznio zbog svoje pravdoljubivosti, već zato što je procijenio da mu se isplati, ali u njegove namjere ne treba mnogo ulaziti.

„Treba samo da se saglasimo sa njim i da insistiramo na širenju te istine u međunarodnoj zajednici, jer uistinu, ako žele stabilnu Evropu, moraće da konačno krenu putem reformi, a to podrazumeva rešavanje kosovskog pitanja podelom, ali i davanje prava na razdruživanje i samoopredeljenje narodima BiH“, rekao je Anđelković, koji je i direktor Foruma za odgovornu politiku.

Makron je u intervjuu listu „Ekonomist“ ocijenio da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava sa problemom povratka džihadista, te istakao da se moraju reformisati procedure za članstvo u EU, „jer one više ne služe svrsi, nisu strateške, niti političke, već previše birokratske i nepovratne“.

„Morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region /Balkana/, glavno pitanje nisu ni Sjeverena Makedonija, ni Albanija, već BiH. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava sa problemom povratka džihadista jeste BiH“, naveo je Makron.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password