Lukač: Neće nas obučavati Rusi nego Amerikanci

BANJALUKA – Policajce Republike Srpske će kao i do sada obučavati pripadnici američkih i evropskih instruktora, a sve priče o instruktorima iz Rusije su netačne, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske .

„Ja sam upravo ispostavio jedan zahtjev da omoguće ekipu svojih instruktora koji će doći da rade sa našim mladim specijalcima i mislim da ćemo uskoro krenuti u obuku s američkim specijalcima. Znači, sva priča o Rusima je apsolutno izmišljena priča“, rekao je Lukač i dodao:

„Nije istina da bilo ko iz Rusije obučava naše policajce niti ima bilo kakvih Rusa ni u Zalužanima niti bilo gdje drugdje, niti će ih biti“.

Govoreći o nabavci oružju Lukač je  rekao da su sve nabavke u skladu sa zakonom, da imaju pravo da posjeduju i kratko i dugo naoružanje, te da su sva odobrenja dobijenja iz institucija BiH.

„Znate da smo imali teroristički napad u Zvorniku kada je policajac koji je pokušao da odbrani svoj život i živote svojih kolega koristio stari pištolj star preko 30 godina koji mu se zakovao prilikom pucanja i bio je ranjen tada. Mogli su svi da izginu da se nisu pojavili pripadnici jedinice za podršku koji su likvidirali napadača“, rekao je Lukač.

On je dodao da su se za nabavku odlučili zato jer nikad više neće dozvoliti da pripadnici MUP-a ne mogu da se odbrane od napada terortista i kriminalaca jer nemaju ispravno oružje.

Dodao je da će puške biti nabavljene iz „Zastave“, da koštaju 960.000 dolara, te da će biti isporučene u martu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li djece iz RS na kampovima u Rusiji, Lukač je rekao da MUP nema saznanja te vrste. Rekao je da je tu priču pokrenuo Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BIH, ali da niko nije MUP-u dostavio imena djece ili njihovih roditelja koji su dopustili da im djeca budu poslana na obuke u strane kampove.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password