Kuće od stiropora budućnosti

Kad čujete za stiropor prvo što se sjetite jeste pakovanja za hranu ili zaštita za lomljive predmete.
Međutim, Japanci su otišli korak dalje i počeli da proizvode kuće od ovog materijala, za koji kažu da će biti materijal budućnosti. Riječ je o neobičnim kućama u obliku kupole, a koje su najsigurnije u slučaju zemljotresa, te istovremeno imaju izuzetne izolacione karakteristike.
Kompanija „Japan Dome House“ već 15 godina izrađuje kuće od ovog materijala, ali najveću popularnost su stekle tokom protekle godine nakon što je prefekturu Kumamoto pogodio razorni zemljotres u kojem je život izgubilo 49 ljudi, a povrijeđeno više od 3.000.
Japanska kompanija ističe da jedino mjesto koje tokom prošlogodišnjeg zemljotresa nije imalo oštećenja je upravo Kjušu, seoska zona gdje je napravljen čitav jedan kompleks od njihovih inovativnih kuća. Ove ultralagane kuće su izuzetno otporne na zemljotres, a teže svega 80 kilograma. Ipak, treba naglasiti da ova japanska kompanija ne koristi standardni stiropor, već su ga tehnološki obradili i stvorili materijal koji je daleko jači i otporniji od onog stiropora kakvog ga mi poznajemo.
Jedna ovakva kuća se može sastaviti za svega sedam dana, a gradi je tim od tri radnika. Oni koriste već gotove blokove, a kuća košta između 68.000 i 78.000 dolara. Riječ je o prostornoj kućici, iako ima svega 40 kvadratnih metara. Ove kuće su dugotrajne jer materijal od kojeg su napravljene ne rđa, niti mu išta mogu termiti i ostale štetočine. Još jedna prednost ovih kuća jeste da su izuzetno prilagodljive. Kada se napravi osnovna konstrukcija, vlasnik kuće može da odredi kako da teku završni radovi.
Ove kuće se mogu koristiti za stanovanje, ali se od njih može napraviti i manji hotelski kompleks, gdje ove kućice predstavljaju bungalove. Takođe, mogu se koristiti kao privremene kuće u slučaju prirodne katastofe. Inače, širom Japana godišnje se proda nekoliko stotina ovih kuća, ali vlasnici kompanije tek očekuju da će njihova popularnost porasti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password