KRIZNI ŠTAB: DVA KLASTERA U MOSTARU – SKB Mostar i BHANSA, tri pacijenta u teškom stanju

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nermin Avdić kazao je da je u protekla 24 časa urađeno 18 testiranja, te da je šest pozitivnih, od čega dvoje iz Mostara, troje iz Širokog Brijega iz jedan iz Gruda.

“Sada u Mostaru imamo ukupno devet pacijenata. Sada smo razvili dva klastera u ovom gradu, jedan u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i jedan u državnoj agenciji BHANSA“, kazao je Avdić.

On je objasnio da je među pozitivnim od juče jedna medicinska sestra koja je bila u direktnom kontaktu na Plućnom odjelu SKB Mostar sa prvooboljelim pacijentom.

Što se tiče BHANSE naveo je da je u Mostaru dvoje pozitivnih i da su vezani za klaster iz Banje Luke, jer su bili u dužem kontaktu sa ženom iz Banja Luke koja je zaposlena u ovoj firmi i koja je prisustvovala sastancima na kojima je bio veći broj osoba.

Avdić je kazao da su tri pacijenta koja su smještena u Kovid bolnici u Mostaru u teškom stanju i na respiratoru. To su prvooboljeli iz Mostara, starica iz Širokog Brijega i jedna osoba iz Konjica. Prema njegovim riječima jedan pacijent je na podršci kiseonikom.

U bolnici je ukupno smješteno sedam osoba. Avdić je naveo da se ostali pacijenti osjećaju dobro.

“Mi nemamo lijeka za ovu bolest, najbolji lijek je ostati kod kuće. To je osnovna mjera“, poručio je Avdić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password