KREĆE SE U RESTRUKTURISANJE „ALUMINIJA“ I TRAŽE SE PARTNERI

 Predstavnici Vlade FBiH, Uprave mostarskog „Aluminija“, malih dioničara i sindikata ovog preduzeća održali su sastanak u Mostaru na kojem je predstavljen plan restrukturisanja preduzeća i zbrinjavanja radnika, te je zaključeno da se do Nove godine pokuša restrukturisanje u okviru postojećeg pravnog subjekta i istovremeno traže strateški partneri.
Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da su doneseni zaključci u kojem pravcu će se dalje ići u vezi sa „Aluminijem“. 

„Odlučeno je da damo mogućnost upravi i svima ostalim u `Aluminiju` do Nove godine da se pokuša restrukturisanje u okviru postojećeg pravnog subjekta. Ako to ne bude išlo gledaće se šta su druge mogućnosti. U tom periodu će se pokušati oživljavanje dijelova `Aluminija` – Livnice i Anoda bez Elektrolize, a mi ćemo pristupiti privlačenju i pregovorima sa potencijalnim partnerima. Mi i sada imamo potencijalne partnere, ali su im zahtjevi visoki i mi i ih ne možemo ispuniti“, naveo je Novalić na konferenciji za novinare. 

On je naglasio da je zaključak Vlade da će radnici biti prioritet broj jedan, bez obzira na rješenja. 

Novalić je pojasnio da će zaposleni biti razvrstani u četiri grupe – oni koji trebaju u penziju danas ili za tri godine i njima će biti uvezan staž ili će imati naknadu sa biroa i zdravstveno do penzije, zatim radnici bez kojih „Aluminij“ ne može i koji imaju potrebna znanja za pokretanje proizvodnje, te radnici koji žele otpremninu koja će biti dodijeljena iz imovine preduzeća koje ima i mimo Mostara, kao i oni koji ne spadaju ni u jednu grupu. 

„Kako god bilo za duži i kraći rok `Aluminij` će raditi, samo prepakovan. Zato nam je bitno sačuvati zgrade, opremu i ljude u kojima je znanje za ponovno pokretanje `Aluminija`. Uprava nam je danas dala nacrt, a mi tražimo program restrukturisanja, jer ako se kaže da ćemo nastaviti sa Livnicom onda se mora znati ko će kupovati taj aluminij, mora se znati šta to znači u finansijskom smislu i sa kojim ljudima“, rekao je Novalić. 

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić rekao je da će Uprava „Aluminija“ za sedam dana dostaviti zvaničan plan restrukturisanja koji podrazumijeva tri faze pokretanje Livnice, pogona Anoda i Elektrolize. 

„Mi smo tražili dostavljanje finansijsko-tehničko-tehnološke analize svih faza i plana. Mi danas nismo mogli reći sve. Nakon što budu dostavljene sve informacije razmotrićemo šta je ideja. Ono što smo danas vidjeli jeste da je plan da se radi na poslovima usluge, da neki od kupaca doveze sirovinu, oni pretope i isporuče tom istom kupcu obrađen proizvod“, naveo je DŽindić. 

Predstavnici Vlade FBiH naveli su da su zatražili od finansijske policije i Poreske uprave da uradi analizu i inspekciju određenih ugovora. 

„Aluminij“ je ugasio proizvodnju 11. jula u ponoć zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja od oko 400 miliona KM. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password