KORONA VIRUS U SRBIJI Kisić: Iskustvo iz Vuhana nam pokazuje da mjere imaju efekta

Sada smo već u petoj nedjelji i ulazimo u onaj dio epidemije kada počinje strmoglavi rast. Dosadašnji brojevi pokazuju povećanje broja oboljelih, ali činjenjica je da to nije toliko koliko bi se očekivalo na osnovu nekih predviđanja. Nezahvalno je davati bilo kakva predviđajna, koliko će se javiti infekcija zavisi od intenizeteta kontakata, rekla je zamjenica direktora Instituta “Milan Jovanović Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Gostujući u emisiji Jutro na TV Prva, doktorka Kisić Tepavčević objasnila da to koliko će se javljati infekcija zavisi od intenziteta kontakata koje smo imali u prethodnom periodu, tako da su ove brojke koje se javljaju odraz koliko je Srbija sprovela preventivne mjere.

– Obećavajuće je da taj porast nije strmoglav i nagao kao što se dešavalo u većini zemlja pet nedjelja nakon unosa ovog prouzrokovača u populaciju, međutim svaki dan je priča za sebe i svaki dan nam pokazuje koliko smo to bili odgovorni i koliko smo spriječili da se virus prenosi. Najveći broj naših građana se pridržava svih mjera predostrožnosti, prije svega socijalnog distanciraranja, međutim da napomenemo da čak i oni koji se ponašaju odgovorno, ako se nađu u društvu onih koji misle da ne predstavljaju opasnost, onda i ti savjesni mogu da obole – kaže doktorka Kisića Tepavčević.

– Možda neko na samom početku kada se javila ova bolest nije baš shvatio koliki je značaj svakog pojedinca u ovoj jednoj preventivnoj karici sprečavanja infekcije, međutim sada sam ubjeđena da je najveći broj građana upravo shvatio ulogu i efekti će da se vide ukoliko nastavimo da se ovako ponašamo. Efekti sada ovog produženog policijskog časa vidjeće se za nedjelju, dvije, tada ćemo se nalaziti u nedjelji kada je u drugim zamljama bio pik oboljevanja. Vrijeme će nam pokazati koliko smo se odgovorno ponašali, ali ove prazne ulice obećavaju i nadamo se da će nam u budućnosti vrijeme pokazati da smo jedan odgovoran i savjestan narod – navela je doktorka.

Kako kaže, infektivne klinike i druge zdravstvene ustanove u Srbiji su imale posla prethodne noći i imaće ga u narednom periodu, kako kaže to je izvjesno, ali napominje da je sada krajnji trenutak da shvatimo koliko je ozbiljna uloga svakog od nas i da ne možemo da uspjemo ukoliko ne shvatmo svoju dužnost.

Na pitanje da li su brojevi bolji nego što smo se nadali i kako bi izgledala ta slika da nismo uveli sve dosadašnje mjere, doktorka kaže da to možemo vidjeti iz primjera u neposrednoj okolini.

– Bilo kakvo predviđanje je nezahvalno dati, kada smo pričali prije par nedjelja nisu bili ovakvi scenariji u zemljama u okruženju, međutim šta je bitno naznačiti – da iskustvo iz Vuhana pokazuje da upravo ovo što sprovodimo ima efekta. Kada su uvedene zabrane kretanja u Kini, izgledali su nam čudno, možda su mnogi mislili da su bespotrebne, da se ova bolest nama neće desiti i da je vezana za neke daleke zemlje. Upravo na osnovu njihovih iskustava vidimo da takvo ponašanje donosi rezultate, oni su uspjeli da ugase epidemiju i pokazali su nam kako treba raditi, a mi želimo da učimo od najboljih – kaže Kisić.Dodala je da su stručnjaci iz Kine i Rusije oni kojima duguju veliku zahvalnost, jer su od njih naučili kako da budu spremni, da ne čekaju posljednje momente, da djeluju unaprijed i da budu spremni za svaki mogući scenario.

Na pitanje o oboljelim zdravstvenim radnicima u Narodnom frontu, Kisić Tepavčević je ponovo naglasila da oboljevanje zdravstvenih radnika nije ništa neočekivano, sve mjere su usmjerene ka tome da kolege kojima se utvrdi ova bolest budu izolovane.

– Postoje određene ustanove gdje je određen broj radnika obolio, ali ono što je bitno naglasiti da sve kolege za koje se sumnja da su potencijalni prenosioci su izolovani, a te ustanove rade sa smanjenim kapacitetom, ali važno je da je to sada bezbjedna sredina – kaže doktorka.

Vučić: Sljedeće dvije, tri nedjelje odrediće našu sudbinu

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poriučio je danas da će sljedeće dvije do tri nedjelje sa epidemijom korona virusa biti ključne i da će odrediti našu sudbinu.

– Predaja za Srbiju nikada nije i neće biti opcija – ponovio je Vučić u izjavi za TV Prva, kao i apel da se svi pridržavaju mjera, a posebno stariji građani da nikako ne izlaze.

Istakao je da građani ne treba da brinu za novac, već za svoje zdravlje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password