KONKRETNA SARADNJA NAKON FORMIRANJA VLASTI I USVAJANJA BUDŽETA

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Martinom Petrijem o aktivnostima u vezi sa usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu, što je jedan od uslova za nastavak saradnje sa ovom finansijskom institucijom.
Bevanda je naglasio da aktuelna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesovanja, jer taj izuzetno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu, iako je do sada trebao biti završen i nacrt budžeta za iduću godinu.

„U svakoj zemlji budžet je osnovni finansijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje, nije zasjedao Fiskalni savjet BiH, koji mora da usvoji Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen zahtjev budžeta za 2020. godinu. Budžetom se bavi samo Ministarstvo finansija i trezora zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalni savjet“, naglasio je Bevanda.

Na sastanku je konstatovano da je na snazi privremeno finansiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu sa MMF-om, niti nastavak postojećeg, jer se očekuje usvajanje budžeta i sprovođenje reformi preuzetih na temelju Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je istaknuto da je formiranje i funkcionisanje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov da za nastavak sprovođenja reformi planiranih kroz aranžman sa MMF-om i drugim finansijskim institucijama sa kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije završena procedura ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sagovornici su se saglasili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što bude okončan proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

„Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u junu prošle godine, iznosi oko 1,1 milijardu KM“, navedeno je u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju DŽevel.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password